Aftale om overvågning af Grønland på plads

En ny aftale skal øge Forsvarets overvågning af Grønland og Færøerne. Aftalen bliver præsenteret torsdag i København.
Forsvarsminister Trine Bramsen (S) præsenterer torsdag en ny aftale om mere overvågning af Arktis. Bag aftalen står Socialdmeokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Konservative Folkeparti og Liberal Alliance. Arkivfoto Foto © : KNR / Malik Brøns
10. februar 2021 11:38

Torsdag præsenterer den danske forsvarsminister Trine Bramsen (S) en ny aftale om øget overvågning af Grønland og Færøerne. 

Det sker på et pressemøde på kassernen Kastellet i København, oplyser Forsvarsministeriet.

Aftalen er døbt "Arktis Kapacitetspakke" og skal med 1,5 milliarder kroner ekstra udvide kongerigets forsvar af rigsfællesskabet.

På grund af ændringerne i koalitionen har det ikke været muligt tidligere på ugen at få en kommentar fra nu tidligere naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, Steen Lynge (D) om, hvad Grønland ønsker, at aftalen vil indeholde.

Men folketingsmedlem Aaja Chemnitz Larsen fra Inuit Ataqatigiit vil gerne have en ny forsvarsuddannelse i Kangerlussuaq.

LÆS OGSÅ Forhandlinger i gang om øget overvågning af Grønland

Både hun og Venstre har desuden argumenteret for, at grønlandsk erhvervsliv og befolkning skal være en del af overvågningen.

- Det gælder både i forhold til Air Greenland og til at bruge noget af den søtransport, der er i forvejen. Og der har vi fra Venstres side presset på for at undersøge de muligheder så godt som muligt.

- Selvfølgelig er det afgørende for de ting, man eventuelt tager i anvendelse, at de også kan fungere effektivt i forbindelse med den overvågning og det beredskab, der skal være, siger Venstres forsvarsordfører, Lars Christian Lilleholt, til KNR.

Den øget overvågning kommer efter al forventning blandt andet til at omfatte luftrummet over Østgrønland.

En del af pengene ventes også at gå til en ny radar på Færøerne, som skal styrke NATOS overvågning af luftrummet mellem Storbritannien, Island og Grønland.