Aftale mellem USA og Grønland skal styrke mineralforskning

Naalakkersuisoq for råstoffer og arbejdsmarked, Erik Jensen, og en underdirektør i det amerikanske udenrigsministerium med ansvar for energiressourcer, Francis R. Fannon, har underskrevet en hensigtserklæring, en såkaldt MOU.
Naalakkersuisoq for råstoffer og arbejdsmarked, Erik Jensen, og Paul Hueper, som er Direktør for Office of Energy Programs Foto © : Naalakkersuisut
Skrevet af Jens Thorin
06. juni 2019 09:41
Versionist Connie Fontain

Med hensigtserklæringen vil Departementet for Råstoffer og Arbejdsmarked og USA´s Udenrigsministerium i fællesskab bl.a. finansiere og drive sommerens undersøgelser med mere end 3.000 kvadratkilometers overflyvninger i Sydgrønland, lyder det i en pressemeddelelse. 

Undersøgelser fra fly vil blive foretaget med base i Narsarsuaq i juli og august.

- Som en vigtig geopolitisk partner ønsker vi at sikre, at Grønland får undersøgt et miljø, der kan tiltrække forskelligartede private investeringer, for at nå sine egne mål for energi og mineralressourcer, siger vicedirektør Francis R. Fannon.

Naalakkersuisoq for Råstoffer og Arbejdsmarked Erik Jensen fortæller, at Grønland og USA har et mangeårigt samarbejde omkring udveksling af videnskabelig og teknisk viden til udvikling af mineralressourcesektoren. 

- Gennem denne aftale fokuserer vi på dataindsamling, som er grundlaget for mineaktiviteter i fremtiden. Jo flere data desto bedre, så det giver mulighed for at vurdere, hvad der skal undersøges mere detaljeret, siger han.