Afskaffelse af kommuneskat deler vandene

Kommunerne kan ikke selv finde ud af at skabe lighed imellem sig, derfor må Naalakkersuisut nu trække ligheden ned over hovederne på dem. Det er i al fald en del af baggrunden for at rejse debatten om at afskaffe kommuneskatten.
18. november 2011 06:47

Og det med tvang er helt fint, lyder det fra Kommune Kujalleq, mens Qeqqata Kommunia stiller sig på bagbenene.

Skatte- og Velfærdskommisionen anbefaler at afskaffe kommunernes ret til selv at udskrive skat og i stedet indføre en fælles landsskat. Det skal skabe større lighed og mindre bureaukrati.

Og den idé tiltaler Naalakkersuisut. Ifølge naalakkersuisoq for Finanser, Maliina Abelsen, er det nemlig især bekymrende, at borgerne i Kujalleq og Qaasuitsup betaler tre procent mere end borgerne i Sermersooq og Qeqqata uden at få en bedre service. Ja, faktisk er serviceniveauet lavere, mener Kujalleqs borgmester Simon Simonsen:

- Sådan som det er nu, har vi de højeste skatteprocenter i hele Grønland, men samtidig har vi nok også det laveste serviceniveau, siger Simon Simonsen.

Og derfor tilslutter han sig idéen om at afskaffe kommuneskatten:

- Hvis det er det, der er vejen frem for at vi bliver mere lige kommunerne imellem, synes jeg det er i orden, siger han.

Siumuts Inatsisartutgruppe kom forleden med modargumentet, at det frarøver kommunerne selvbestemmelse. Og det er partifællen i Qeqqatas borgmestersæde, Hermann Berthelsen, fuldstændig enig i.

- Hvor er den kommunale selvstændighed henne, hvis kommunerne ikke engang selv kan bestemme, hvad skatten skal være og stå til ansvar over for vælgerne den vej, spørger Hermann Berthelsen.

Men den smule selvbestemmelse er Simon Simonsen i Syd villig til at give afkald på:

- Vi får jo de penge, vi får, og som så vil blive delt meget mere lige. Så bestemmer kommunerne jo selv hvad de bruger pengene til. Det synes jeg ikke ville  betyde det helt store, siger Simon Simonsen.

Og hensigten er jo at øge ligheden på tværs af kommunegrænserne. Finder Hermann Berthelsen ikke det vigtigt?

- At man prøver på at øge ligheden ved at fratage kommunerne deres ret til at udskrive skat, det mener jeg ikke er rigtigt. Naalakkersuisut har i forvejen deres arbejdsredskaber til at klare det, for eksempel gennem fælleskommunalskatten og udligningsordningen, svarer Hermann Berthelsen.

Skattestyrelsen har imidlertid siden kommunesammenlægningen arbejdet på netop at ændre den kommunale udligningsordning ved at foreslå nye beregningsmodeller, således at udligningen øges. Men det har de to mest velstillede kommuner, Sermersooq og Qeqqata jo ikke villet gå med til.

Alligevel holder Qeqqata-borgmesteren fast i, at en udligningsordning må være den rette løsning på problemet med ulighed:

- Jeg tror det er dialog, der skal til. Man skal ikke sidde hver for sig og snakke om, hvordan de andre skal klare sig. Jeg vil gerne deltage i en dialog med Naalakkersuisut om hvordan vi kan klare uligheden mellem kommunerne, uden at det er på bekostning af retten til at udskrive skat, meddeler Hermann Berthelsen.