Afgiftsfri elbiler gør kun Nuuk grønnere

Inatsisartut behandlede i går et punkt om midlertidig fritagelse for indførselsafgift og motorafgift på el- og brintbiler.
Skrevet af Jette Andersen
25. september 2013 18:01

Fritagelsen for afgifterne blev i går forlænget til 2018. Og er Naalakkersuisuts forsøg på at gøre Grønland mindre forurenet.

Men Grønland bliver ikke grønnere af den grund, vurderer Tom Amtoft, der er bilansvarlig i servicevirksomheden ISS.

Da samlingen i går førstebehandlede punktet om at forlænge den midlertidige fritagelse for indførsels- og motorafgift på el- og brintbiler indtil 2018, støttede alle partier forslaget. Også naalakkersuisoq for infrastruktur, Steen Lynge.

- Undersøgelser har påvist, at dieseldrevne biler forhøjer risikoen for at få kræft. Så jeg er kun enig i, at vi skal udbygge muligheden for at kunne køre i elbiler.

Men ifølge bilansvarlig i servicevirksomheden ISS Tom Amtoft, er der lange udsigter til et rent og grønt Grønland, der udelukkende kører på el frem for fossile brændstoffer. Og det er der flere årsager til.

På baggrund af hans egne erfaringer, nævner han dårligere mekanikerservice, jo længere væk fra Nuuk, man kommer.

-En ting er, at man har en diesel- og en benzinbil, hvor der er en masse vedligehold på, men det er trods alt noget, som man som mekaniker ved lidt om. Men så har vi elbilen, hvor der er et batteri, som kan gå i stykker, der er en elmotor, som kan gå i stykker og så er der utrolig meget elektronik i sådan en bil. Og de har, specielt når vi kommer væk fra Nuuk, bare ikke ekspertisen til at lave dem.

Tom Amtoft peger også på det dårligere vejnet på kysten.

- Der rasler biler simpelthen i stykker, og der tror jeg ikke på, at en elbil vil kunne holde.

Derfor opfordrer Tom Amtoft Naalakkersuisut til at kigge på landets vejnet og uddannelsen af mekanikere, hvis det virkelig vil gå all in i elbiler.

Hos ISS i Nuuk, har de i dag fået deres tredje elbil. Det betyder at 5 % af virksomhedens bilflåde nu er drevet af el.

Fra energiforsyningsvirksomheden Nukissiiorfiit, ser direktør Henrik Estrup, kun økonomiske fordele ved en elbil.

- Hvis man sammenligner nogle af de elbiler, der kører heroppe i øjeblikket, med en benzinbil af samme størrelse, så er det faktisk billigere at køre i en elbil med de takster, der er på benzin og med de takster, der er på el i øjeblikket.

Derudover slipper man for den halvårlige motorafgift, gør Henrik Estrup opmærksom på.

Han håber, at der med forlængelsen af afgiftsfritagelsen, kommer skub i salget af elbiler.

- Det er vigtigt, at forhandlerne nu har muligheden og kan se, at i den næste 5-årige periode, er der i hvert fald en sikkerhed for afgiftsfritagelse på bilerne.