Affaldssortering i Sisimiut

Qeqqata kommune har, sammen med boligselskabet INI, sat fokus på sorteringen af affald. Kommunen og INI har hver opstillet otte containere til flasker og dåser, så den slags ting ikke kommer på forbrændingen, men i stedet kan genbruges.
Skrevet af Peter Troelsen
11. juni 2012 07:47

Affaldseventen EQQAKK@T, der løb af stablen sidste weekend i Sisimiut, blev startskuddet til affaldssorteringen i Sisimiut. Flasker, dåser og farligt affald får nu deres egne containere, og fra kommunens side håber man på, at det vil betyde mindre udledning af farlige stoffer fra kommunens forbrændingsanlæg.

-INI har stillet containere op i deres boligområder, og fra kommunens side har vi valgt at stille containerne op i de områder, hvor der kommer mange mennesker. Dåserne kan vi sælge til genbrug, og vi regner med at bruge glasset som en del af asfalteringen af vejene i kommunen. Der ligger også en mulighed i at sælge glasset til genbrug i Europa, men i øjeblikket er priserne ikke høje nok til, at det er rentabelt, fortæller Jacob S. Lundgaard fra Qeqqata kommune.

I lang tid har det været et problem, at batterier og elektronikskrot kom i dagrenovationen, og mange af indbyggerne i Sisimiut har haft svært ved at komme på forbrændingen, der ligger uden for byen, med deres farlige affald. Nu er der en løsning på de problemer.

-Hvis indbyggerne i byen tager vores initiativ til sig, og i stedet for at komme neglelakfjerner, klorin og andre farlige dagligdagsprodukter i deres skraldespand, kommer det i vores miljøcontainer, så vil miljøet blive den store vinder. Vi regner med at få afhjulpet en del af vores kapacitetsproblemer på forbrændingsanlægget med disse tiltag, og det vil pynte på byen, hvis flasker og dåser havner i containerne i stedet for i naturen, fastslår Jacob S. Lundgaard.