Afføring og skrald flyder i Upernavik

Kommunen mangler medarbejdere til at fjerne afføring og skrald fra borgerne i Upernavik, der plages af fluer og lugt.
31. juli 2019 07:22

Skraldeposer og poser med afføring ligger og flyder ved vejkanterne i Upernavik, hvor kommunen har svært ved at finde folk til at hente skraldet.

Der er ikke kloakering i byen, hvilket betyder, at kommunen normalt henter såkaldt natrenovation hver mandag, onsdag og fredag. Den henter også almindeligt skrald.

Men kommunen mangler medarbejdere til at løfte opgaven, og det går ud over borgerne.

- Natrenovationsposer og affald tiltrækker fluer, og lige så snart, der er ophobning af affald, så er der også masser af fluer, siger Jan Kleinschmidt, der bor i Upernavik.

Ifølge ham ophober skraldet og afføringen sig i vejkanten rundt omkring i byen, og det er åbenbart en fristelse, som nogle har svært ved at lade ligge.

- Nogen er begyndt at kast rundt med natrenovationsposerne, de går i stykker, og indholdet løber ud på vejene. Når de har ligget længe, begynder det at sive og lugte, siger han.

Manglende eller ingen bemanding

Det er Avannaata Kommunias opgave at fjerne efterladenskaberne fra borgerne i Upernavik, hvilket kommunen er lovpligtet til. Det vil sige, at renovationsarbejdet ikke må gå i stå.

Kommunen mener, at man i det store hele løser opgaven i Upernavik, men fortæller samtidig, at kommunen er så hårdt ramt af ferie og folk, der hellere vil arbejde i hellefiskefiskeriet om sommeren, at der indimellem ikke er en eneste medarbejder til at fjerne skraldet.

- Nogle dage har vi slet ikke nogen bemanding, nogle dage kun én, nogle dage tre. Det svinger lidt, så derfor er det ikke nogen nem situation, siger Nick Nielsen, der er direktør i Forvaltningen for Teknik i Avannaata Kommunia.

Nogen er begyndt at kast rundt med natrenovationsposerne, de går i stykker, og indholdet løber ud på vejene.

For at forhindre at driften går helt i stå forsøger kommunen at holde den i gang ved at bestille en privat entreprenør til at fjerne efterladenskaberne, men direktøren medgiver, at driften er ustabil, og at det har stået på siden 19. juli.

Varme gør situationen værre

For at gøre en dårlig situation værre er Upernavik i disse dage ramt af usædvanligt varmt vejr, som bestemt ikke hjælper på lugten i byen.

- Når vi har temperaturer op mod 15 grader, og det siver ud fra poserne, så stinker det, siger Jan Kleinschmidt.

Selv om driften er ustabil, kan borgerne som udgangspunkt ikke se frem til en mindre renovationsregning. Men i nogle tilfælde kan det komme på tale, hvis man kan bevise, at manglen på renovation har været særligt mangelfuld.

- Hvis borgerne ikke har fået den service, som de har krav på, skal de selvfølgelig kontakte os, og så kan de få deres penge tilbage, siger Nick Nielsen.

Forvaltningen for Teknik kan ikke sige noget om, hvor længe situationen bliver ved, men direktøren håber, at det snart er overstået.

- Det er svært at sige, fordi om sommeren har vi også tidligere oplevet, at vores bemanding i Upernavik har været ustabil, men vi har ikke oplevet, at det har været så ustabilt, som det er nu. Men jeg håber, at det fra nu af bliver bedre og bedre – eksempelvis kom der tre på arbejde i dag (tirsdag, red.), siger Nick Nielsen.

Kommunen fortæller også, at problemet med at skaffe renovationsmedarbejdere ikke er begrænset til Upernavik, men at det også er svært i resten af kommunen.