Ærgerlig landsholdsspiller: Det bliver svært at komme til VM igen

Håndboldspilleren Ivana Meincke er ked af, at TAAK har måtte aflyse landsholdsamlinger resten af året.
Det var en stor drøm, der gik i opfyldelse for Ivâna Meincke, da hun sidste år spillede med det grønlandske landshold til VM. Men det bliver svært at nå dertil igen, hvis der ikke er penge til landsholdssamlinger, mener hun. Foto © : Claus Bjørn Larsen/Ritzau Scanpix
02. august 2024 10:53

De grønlandske håndboldkvinder vandt mange hjerter ved VM i Stavanger sidste år.

Det var en vaskeægte folkefest med storskærmsarrangementer og stolte grønlandske fans.

Men det kan blive svært at komme dertil igen.

Det grønlandske håndboldforbund TAAK har nemlig aflyst alle landsholdsaktiviteter resten af året, fordi forbundet er løbet tør for penge. Det betyder blandt andet aflyste landsholdsamlinger for kvindelandsholdet frem mod deres VM-kvalifikation næste år.

Og det ærgrer landsholdsspiller Ivâna Meincke.

- Håndbold betyder jo alt for mig. VM har jeg kæmpet for, siden jeg var barn. Og det er ikke kun mig, men hele holdet. Efter 22 år kom vi jo endelig på verdensplan igen, og at man bare lukker og slukker for alt det hårde arbejde på grund af penge, gør jo ondt på os alle, siger hun.

Hun frygter derfor også, at det bliver meget svært at kvalificere sig til VM igen, hvis holdet må gå glip af landsholdssamlinger.

- VM er jo noget helt stort, der ikke sker for så mange spillere, og der er jo rigtig mange, der gerne vil spille VM på et tidspunkt. Men hvis vi ikke har penge nok, så er det svært at se, hvornår vi kommer til VM igen.

Ivâna Meincke bor til dagligt i Island, hvor hun spiller i den islandske klub Stjarnan. Derfor har hun brug for landsholdssamlingerne, hvis hun skal træne sammen med de andre grønlandske landsholdsspillere. Foto © : KNR

Ivâna Meincke fortæller, at landsholdet efter VM i Stavanger aftalte, at de vil arbejde for at kunne komme afsted til VM igen – og gerne vinde nogle kampe næste gang.

 Men det kræver altså samlinger og træning sammen, siger hun.

- Hvis vi skal vinde nogle kampe, så har vi brug for nogle samlinger. Og eventuelt nogle kampe, hvor vi spiller mod nogle andre lande, så vi får erfaring som hold. Men det er jo endnu sværere at se, om det overhovedet bliver til noget, når man ikke har pengene.

Har TAAK brugt pengene forkert?

Formanden for det grønlandske håndboldforbund, Carsten Olsen, har tidligere forklaret, at pengene er sluppet op på grund af meget store udgifter i 2023, hvor kvindelandsholdet både deltog i VM-kvalifikationen og VM-slutrunden. Samtidig har der også været udgifter til herrelandsholdet og de to ungdomslandshold.

Men for Ivâna Meincke er det svært at forstå, at håndboldforbundet ikke har budgetteret på en måde, så der også var penge til resten af året.

- TAAK har jo selv valgt at have fire landshold. At man så ikke har været bedre til at budgettere, hvor mange penge der bliver brugt, er vi ret skuffede over som hold. At man ikke har været bedre til at tænke over konsekvenserne, hvis man ikke har pengene, siger hun.

- Når vi så bliver nødt til at lukke alt ned resten af året, er vi allerede bagud i forhold til alle andre lande. Hvis vi skal vinde kampene, så må vi jo samles.

Samtidig håber hun ikke, at aktivitetsstoppet for landsholdene smitter af på klubberne rundt om i landet. For det er vigtigt, at spillerne bliver ved med at træne – også selvom det ikke er i landsholdsregi.

- Jeg håber, at klubberne i hele Grønland kommer til at træne hele året for at blive bedre til GM. Så der kommer flere af de der spændende kampe, og så spillerne også får lov til at udvikle sig. Det er det mindste, vi selv kan gøre i Grønland, siger Ivâna Meincke.