Advokat: Puisi-sagen er blevet overhalet af virkeligheden

Det vil være den helt rette beslutning, lyder det fra de frifundne i Puisi-sagens advokater, der ikke overraskende byder det velkomment, at Selvstyret overvejer at opgive sin anke helt eller delvist.
Skrevet af Mads Fisker
27. juli 2011 13:06

For nylig løftede Selvstyret sløret for, at man overvejer alligevel ikke at anke frifindelsen i det ene eller begge sagens to million-søgsmål, hvor man har forsøgt at stille de involverede i Puisi-projektets konkurs til økonomisk ansvar.

Det hele afhænger ifølge retschef Jóhan E. Simonsen af Grønlands Landsrets uddybning, som ifølge landsdommeren vil være klar i midten af august.

- Det er muligt, ja, at når den her redegørelse kommer, at den er så klar og tydelig, at vi har fået svar på det, vi gerne vil, fortalte retschefen forleden med henvisning til ønsket om at bruge kendelsen til for fremtiden at blive klogere på blandt andre bestyrelsesmedlemmerne i selvstyreejede virksomheders ansvar.

Og meldingen bliver ikke overraskende godt modtaget hos rækken af advokater, der repræsenterer sagsøgte som daværende formand for bestyrelsen i Puisi, Lars-Emil Johansen og menige medlemmer som SIK-formand Jess G. Berthelsen og KNAPKs Adam Dahl.

- Hæver de sagen, så hæver de sagen. Og det vil jo bare være velkomment for os allesammen, for så har vi fået det resultat, vi har gået efter hele vejen. Vi har jo grundlæggende den holdning, at vores klienter skal frifindes, siger Nicholas Symes på vegne af de sagsøgtes advokater.

De arbejder samtidig for at få Højesteret til at forkaste ankesagen, uanset om Selvstyret senere selv måtte komme frem til at acceptere frifindelsen.

Højesteret har netop fået grønt lys af det såkaldte procesbevillingsnævn til at vurdere, om en ankesag overhovedet kan blive ført i Østre Landsret; et spørgsmål, der er uklart, fordi ny lovgivning herhjemme er trådt ind, siden Puisi-sagen lagde fra land.

Og advokaterne for de involverede i Puisi-projektet forsøger altså at stoppe sagen allerede her. Der er ingen grund til at bruge yderligere tre-fire år på at nå frem til samme kendelse, og endelig er der ikke nogle principielle svar at finde, sådan som Selvstyret ellers har efterlyst, lyder det.

- For det første er sagen alt for speciel og egenartet til at kunne danne præcedens. Det andet er, at man fra konkursen og sagen blev anlagt til nu har fået regler for bestyrelsesansvar og ny lovgivning. Så om den kan bruges til noget retningsgivende? Nej, det kan den ikke, for den er simpelthen blevet overhalet indenom af virkeligheden, siger advokat Nicholas Symes.

Samtlige sagsøgte bestyrelsesmedlemmer, direktionen og revisionen blev i høj grad frifundet, fordi sæl-projektet var udviklet, støttet og drevet frem af det daværende Hjemmestyre, som ifølge Grønlands Landsret måtte være klar over, at risikoen for milliontab var enorm.