Advokat om juleløn: Vi har en god sag

Der er kun godt en måned til jul, men det er ikke for sent inden da at få voldgiftsrettens ord for, om Selvstyret har været i sin gode ret til at skrotte traditionen med den tidlige udbetaling af løn i december.
Skrevet af Mads Fisker
21. november 2011 12:37

Det mener i hvert fald advokaten for de fem fagforeninger, der sammen har varslet en voldgiftssag for at få afgjort spørgsmålet.

- Jeg vurderer, mulighederne for gode, hvis Selvstyret ellers vil spille med og være indstillet på at få sagen hastebehandlet. Så mener jeg, at det er ret enkelt, at få det afgjort i god tid inden jul, siger advokat Peter Breum.

Han vurderer i samme ombæring, at hans klienter fagforeningerne SIK, AK, IMAK, PIP og PPK står særdeles godt i den voldgiftssag, man har krævet, for at få omstødt Selvstyrets afskaffelse af julelønnen. 

For i stedet for først på året at varsle, at traditionenen ville blive begravet, skulle Selvstyret efter advokatens opfattelse have gjort op med sædvanen stykke for stykke, efterhånden som de forskellige faggrupper skulle forhandle nye overenskomster.

- Det reelle ville have været, at Selvstyret havde fremsat det som et krav i en overenkomstforhandling. Nu vil man have noget, som man i princippet ikke betaler for ved overenskomst-bordet, og det duer ganske enkelt ikke. Den her praksis deler skæbne med selve overenskomsten, siger advokat Peter Breum på vegne af de fem fagforeninger.

Selvstyret har på sin side fastholdt, at man ordentligt og redeligt har opsagt sin praksis med tidlig juleløn, da man tilbage i foråret varslede fagforeningerne.

Den tolkning blev her i Radioavisen umiddelbart bakket op af arbejdsgiver-jurist Karsten Klausen, men advokat Peter Breum fejer altså argumentationen af bordet.

- Hvis man har en praksis, der fraviger det, man har aftalt, er det korrekt nok, at man kan opsige en kutyme med passende varsel. Men den her er så langvarig og har overlevet så mange overenskomstfornyelser, at den er gået hen og blevet en forudsætning, og derfor gælder det synspunkt ikke i den her sammenhæng, siger han.

På vegne af de fem fagforeninger har advokaten nu afleveret et klageskrift til Selvstyret, hvor man altså forsøger at presse på for en hurtig afklaring af sagen.

- Det håber vi da, at Selvstyret vil være med til, så vi ikke skal sidde i januar og afgøre det her. Og hvis ikke de vil være med til at behandle sagen hurtigt, har vi gjort gældende, at der skal betales en skærpet bod, hvis vi ellers får medhold, siger advokat Peter Breum.

Selvstyrets retschef Johan É Simonsen henviser til afdelingschef Rasmus Sembach, der er ansvarlig for løn, personale og overenskomster i Selvstyret. Det er her til formiddag ikke lykkes at træffe ham for en kommentar til, hvordan man forholder sig til fagforeningernes ønske om at få afgjort spørgsmålet som en hastesag.

De fire kommuner har i øvrigt samstemmende valgt at holde fast i julelønnen, og det betyder ifølge fagforeningernes egne opgørelser, at seks ud af ti medlemmer altså uanset udfaldet af en voldgiftssag får januar-lønnen udbetalt før jul.

Her klokken 13.30 overbragte SIK-næstformand Josef Therkildsen 1500 underskrifter til naalakkersuisoq for finanser Maliina Abelsen som protest mod beslutningen om at skrotte julelønnen.