Advokat: Kartel-sag sender godt signal

Mens vi venter på dom i den omfattende sag om ulovlige prisaftaler mellem tre hjemlige entreprenørfirmaer, så glæder det Transparency Greenland, der arbejder for at bekæmpe korruption, at sagen overhovedet er kommet frem i lyset.
Skrevet af Mads Ullerup
28. marts 2012 12:11

- Det er utrolig uheldigt, at den slags ting foregår, men det er rigtigt godt, at der bliver taget hånd om det, og at man kan se, at der er nogle konsekvenser ved at lave den slags, siger formanden for Transparency Greenland, Anders Meilvang om den verserende sag om ulovligt spil i bygge- og anlægsbranchen.

Foreningens mål er at bekæmpe korruption, og man arbejder blandt andet for mere åbenhed i det private erhvervsliv.

Og åbenhed er netop én af de ting, der manglede i sagen, hvor tre bygge- og anlægsvirksomheder er tiltalt for aftalt spil i forbindelse med offentlige licitationer.

Derfor er det utrolig vigtigt, at sagen nu er kommet frem i lyset, vurderer Anders Meilvang.

- Det er et signal om, at nu tager myndighederne det alvorligt, og det har man måske ikke gjort så meget før, så det er et rigtig godt signal, at man nu vil tage fat og forsøge at forhindre den slags problemer, siger Anders Meilvang.

At der findes netværk i Grønland, der indbyrdes koordinerer offentlige licitationer og indgår ulovlige prisaftaler, kommer dog ikke bag på Anders Meilvang.

- Der er utrolig meget offentligt anlægsarbejde i Grønland, og det giver tit en mulighed for, at der kan opstå de her sager, hvor man koordinerer priser og den slags, fortæller han til KNR.

Det var direktøren for entreprenørvirksomheden Polar Entreprise, der valgte at bringe det lyssky netværk frem i offentligheden.

Men den modige afsløring kan dog have negative konsekvenser for Polar Entreprises fortsatte virke i bygge- og anlægsbranchen, frygter Anders Meilvang.

- Man kan blive udelukket fra forretningslivet, så det er farligt at sige noget, siger Anders Meilvang.

Derfor skal det gøres nemmere at sladre, når man har mistanke om ulovligheder, der kan indbefatte korruption.

- Vi vil enormt gerne have et system, hvor man har muligheden for at komme og fortælle, hvis man mener, der er nogle uregelmæssigheder, og så skal det først komme frem, når den her myndighed har kigget på det og fundet ud af, om der er en sag, siger formanden for Transparency Greenland.

B.J. Entreprise, Permagreen Grønland og Kang-Total-Byg står anklaget i sagen og dommen afventes afsagt den 4. april.