Advarer mod fortsat ukontrolleret låntagning

Det relativt høje aktivitetsniveau her i landet de sidste fem år er i stor udstrækning sket for lånte penge. Det viser de økonomiske oversigter, som naalakkersuisoq for finanser Palle Christiansen i dag præsenterede i årets udgave af Politisk Økonomisk Beretning.
24. marts 2010 15:23

Alt i alt har vi lånt lige omkring 6,5 milliarder kroner. Heraf tegner de store selvstyrede virksomheder sig for de fire milliarder kroner, mens der er optaget realkreditlån for knap 2,5 milliarder kroner til opførelse af andels- og ejerboliger.

Og den øgede gældssætning fik et par alvorlige ord med på vejen fra Palle Christiansen, der understregede, at den stigende gældssætning rummer en betydelig risiko for samfundsøkonomien. Men samtidig slog han også fast, at velovervejede lånoptagelser kan være hensigtsmæssige.

Her pegede han på de kommende års store boligprogrammer via Selvstyrets kapitalformidlingsselskab Illuit, der skal skaffe den fornødne realkreditfinansiering til nybyggerier i vækstbyerne, Qaqortoq, Nuuk, Sisimiut og Ilulissat.

- Det vil naturligvis påføre samfundet gæld, men det gælder om, at gælden - både til privatpersoner og virksomheder - ikke løber løbsk og udløser regninger til Landskassen.

Palle Christiansen understreger, at der fortsat kan ydes finansiel støtte til virksomhederne, så længe det er til gavn for samfundet.

- Vi vil naturligvis være positive, hvis det drejer sig om lån, der kan billiggøre driften eller gøre forretningen bedre. Men hvis man vil låne blot til at betale nogle andre forpligtelser, så er der noget galt, og så tager vi en alvorlig snak med de aktuelle virksomheder.

Palle Christiansen lægger også i Politisk Økonomisk Beretning vægt på, at udbygningen af velfærden med en forstærket socialpolitik og en forbedring af uddannelsessektoren videreføres. Det skal dog ikke ske ved låneoptagelser, men ved prioriteringer i de årlige finanslove.

- Vi mener i første omgang, at det kan ske gennem omrokeringer ved de midler, vi har til rådighed. Og så må der spares på de områder, hvor der ydes tilskud til de erhvervs- og indsatsområder, der ikke er rentable. Der skal være tale om rentable arbejdspladser og ikke arbejdspladser, hvor man så at sige klipper hinanden.