ADHD-formand: Vi savnede et sted, hvor vi kunne relatere til hinanden

Der er blevet skabt en ny forening for patienter med ADHD i Nuuk, og den nye formand for foreningen fortæller hvorfor.
Formand for den nye ADHD-forening i Nuuk, Josephine Signe Damgaard Holding. Foto © : Josephine Signe Damgaard Holding
13. december 2021 11:06

En ny ADHD-forening ser dagens lys her i Grønland.

Foreningen hedder ADHD Kalaallit Nunaat og vil skabe bedre forståelse og forhold for mennesker med ADHD. Det fortæller foreningens formand Josephine Signe Damgaard Holding, der her forklarer, hvorfor foreningen er startet:

- Da jeg blev diagnosticeret med ADHD, der snakkede vi meget om, at der ikke var et fællesskab for folk, der har diagnosen ADHD.

- Det havde jeg det rigtig hårdt med selv, da jeg manglende samvær og et fællesskab, hvor man kan relatere til hinanden og snakke med andre, som kan forstå en. Det ledte til, at vi skabte en forening, siger Josephine Signe Damgaard Holding, der er formand for den nye ADHD-forening i Grønland.

LÆS OGSÅ Mange har fordomme overfor personer med psykisk handicap

Generelt er det hendes opfattelse, at der i samfundet mangler viden om, hvad ADHD er, og hvordan det er at leve med lidelsen. Derfor fortæller formanden her, hvordan hun selv oplever ADHD:

 - ADHD det er en opmærksomhedsforstyrrelse, der forstyrrer hjernen. Man kan ikke sidde stille og bliver hurtigt rastløs. Man kan også have tankemylder. Det er som at have ti radioer tændt på samme tid, og man kan ikke slukke nogen af dem, fortæller Josephine Signe Damgaard Holding og fortsætter:

- Det kan også komme til udtryk ved, at ens sanser og følelser er forstærket. Når man for eksempel sidder i et klasselokale, så sker der mange ting, som kan forstyrre. Det kan være sidemanden, der sidder og skriver eller en i lokalet som tripper med sit ben.

Positive og negative sider af ADHD

ADHD kan gøre det svært for børn og unge at passe ind i skolen, og derfor skal folkeskolen ifølge foreningen have større opmærksomhed omkring børn og unge med den psykiske lidelse.

Det er dog ikke kun skidt at leve med ADHD understeger Josephine Signe Damgaard Holding:

- Man kan godt trives med sin ADHD. Der er lige så mange positive sider, som der er negative sider. Ofte er folk med ADHD for eksempel gode til at forholde sig roligt i paniksituationer og finde løsninger på problemer.

Vil du i kontakt med foreningen, så kan man finde dem på Facebook, hvor de har gruppen ADHD Kalaallit Nunaat.

Foreningen er kun etableret i Nuuk, men det er planen, at den med tiden skal spredes ud til hele landet.

Handicaptalsmanden, Tilioq, lavede sidste år en undersøgelse om personer med psykisk handicap. En af konklusionerne af undersøgelsen var, at når det drejer sig om psykisk handicap som autisme eller ADHD, så har folk flere forbehold.

For eksempel har folk i højere grad udfordringer ved at indgå i relationer med personer med et psykisk handicap.