Abelsen: Diabetescenter er et stort skridt i retning af et sundere Grønland

Der bliver flere med sukkersyge og livsstilssygdomme. Derfor har Naalakkersuisut sagt ja til et samarbejde med Novo Nordisk Fonden om diabetescenter i Nuuk.
I centeret skal der både behandles og forskes i diabetes og livsstilssygdomme. Foto © : Ane-Marie Petersen/KNR
01. maj 2020 11:48

- Jeg er helt sikker på, at vi med det her samarbejde har taget et stort skridt i retning af bedre sundhed i Grønland.

Det siger Martha Abelsen, der er naalakkersuisoq for sundhed (S).

- Jeg håber og tror, at vi sammen kan knække kurven, så færre får diabetes, KOL og forhøjet blodtryk, som desværre plager flere og flere af vores medborgere.

Fakta

Novo Nordisk Fonden giver 382 millioner kroner til et diabetescenter i Nuuk.

I centeret skal der både behandles og forskes i diabetes og livsstilssygdomme.

Penge skal deles op i to. Den ene er til selve byggeriet af det nye center. Det andet er en bevilling til driften.

Det nye center skal stå klar i 2024.

Der er i dag 6.500 patienter i det grønlandske sundhedsvæsen, som lider af diabetes, KOL (kronisk lungesygdom) eller forhøjet blodtryk.

Ifølge Selvstyret, kan det tal stige til 9.300 patienter i 2030.

Derfor skal kurven knækkes. Altså den opadgående linje på kurven skal gå nedad. Der skal være færre med sukkersyge, og der skal være bedre behandling og muligheder for patienter med livsstilssygdomme.

Novo Nordisk Fonden viste interesse

I 2017 spurgte Novo Nordisk Fonden Selvstyret om et tilbud til et samarbejde. Et år senere blev Naalakkersuisut og Novo Nordisk Fonden enige om en fælles plan til et diabetescenter.

Og nu er økonomien på plads. Det samme er en detaljeret drejebog for, hvordan de næste 10 år skal se ud for det nye center. Læs drejebogen her.

- Der er sket en stigning af livsstilssygdomme her i landet i de seneste par år. Vi er ved at blive tykkere, og der er flere, der lider af forskellige sygdomme på grund af rygning.

LÆS OGSÅ Novo Nordisk Fonden giver 382 millioner kroner til diabetescenter i Nuuk

- Derfor har vi arbejdet henimod det samarbejde med Novo Nordisk Fonden for at etablere Steno Diabetescenter Grønland, siger naalakkersuisoq for Sunhed, Martha Abelsen til KNR.  

Ifølge Martha Abelsen har Novo Nordisk Fonden ikke krævet noget til gengæld fra Selvstyret for at kaste de 382 millioner kroner i det nye projekt.

- Novo Nordisk Fonden har interesse i at lære og få noget mere viden om forebyggelse af livsstilssygdomme her i landet. De har ikke krævet noget specielt, de har ikke krævet at vi skal gøre det og det, eller om vi skal bruge bestemte lægemidler, siger hun. 

Martha Abelsen: Om 10 år vil centeret stadig være kørende

Novo Nordisk Fonden har altså givet 382 millioner kroner til diabetescenteret over en tiårig periode. 

Ifølge Martha Abelsen, vil Naalakkersuisut og Novo Nordisk løbende lave evalueringer for at holde centeret kørende.

- Jeg regner ikke med, at centeret lukker om 10 år. Jeg regner derimod med, at der løbende vil være projekter inden for det her område, som kan forlænge samarbejdet med Novo Nordisk Fonden, siger hun.

LÆS OGSÅ Novo Fond kaster millioner efter diabetescenter i Nuuk

Om cirka fire år skal Steno Diabetes Center Grønland stå klar, og en helt ny bygning i Nuuk skal huse sundhedspersonale, sygeplejerske og læger.

De skal fremover behandle, udvikle og samle viden om diabetes og livsstilssygdomme.

Den samlede bevilling på 382 millioner kroner skal deles op i to. Den ene er til selve byggeriet af det nye center. Det andet er en bevilling til driften af det nye center, der skal stå klar i 2024.