9. klasse fra Nuuk præsenterer idé til app mod madspild i London

Syv elever fra 9. klasse på Nuuk Internationale Friskole skal præsentere deres egen idé til en app i London.
Fra venstre: Lars Frederiksen, Nanoq Lynge Petersen, Malik Dollerup-Scheibel, Emilie Kaastrup Sørensen, Milan Olsen, Alfred Kreutzmann Ben Shalmi og Ellen Jeppesen. Foto © : Mads Dollerup-Scheibel
Skrevet af Malik Brøns
14. januar 2020 15:54

- Hele opgaven gik ud på at gøre vores forældre mere miljøbevidste og miljøvenlige. Og hjemme hos mig smider min mor rigtig meget mad ud hele tiden, synes jeg.

Det siger Ellen Jeppesen, der går i 9. klasse på Nuuk Internationale Friskole.

Sammen med sine klassekammerater har hun udviklet en app, som skal give besked, når maden i fryseren eller køleskabet er ved at blive for gammel.

- Så vi tænkte, at vi ville fokusere på et problem, som vi allerede oplevede, siger Ellen Jeppesen om at vælge madspild som emne. 

Og for eleverne har det været en spændende udfordring, men den var sværere, end de troede.

- Det er svært at finde på noget, der ikke allerede er udviklet, siger de. 

Stadig en prototype

Appen, som stadig er en prototype, skal højst sandsynligt være på engelsk, hvis den skal udvikles færdig.  

Den er udviklet i et undervisningsprojket, hvor eleverne fokuserede på problemløsning gennem brug af teknologi med bæredygtighed i baghovedet. Og eleverne deltog i en nordisk konkurrence, som blev arrangeret af et internationalt undervisningsprojekt CRAFT, der står for "Creating Really Advanced Future Thinkers". På dansk: Skabe meget avancerede fremtidstænkere.

Og nu skal appen præsenteres i London foran repræsentanter fra 146 lande i slutningen af januar.

Og eleverne glæder sig til at komme afsted:

- Vi er så unge, og alligevel kommer vi til London. Det, tror jeg, giver os en følelse af, at vi gør en forskel i verdenen fra vores lille by og skole, siger Ellen Jeppesen.

De syv elever, som skal afsted, mangler dog penge til rejsen. Sammen med deres forældre er de nu i gang med at kontakte mulige erhvervssponsorer til turen. 

Ud af et budget på 98.000 kroner har klassen samlet 54.000 kroner indtil videre.