65 millioner dominerede årets sidste debat

Oppositionen raser over de 65 millioner, som koalitionen har hevet op af hatten. - Det er ikke realisme, lyder kritikken. Det ændrer dog ikke på, at næste års finanslov i dag blev vedtaget.
Skrevet af Rune Langhoff
15. november 2010 16:54

Naalakkersuisoq for finanser, Palle Christiansen fortalte i sidste uge, at der bliver et overskud på finansloven på over 12 millioner kroner. Han havde nemlig fundet ekstra 65 millioner, der kunne finansiere nye tiltag. 40 millioner skal komme fra salg af to tårne på Tuapannguit i Nuuk, mens 25 millioner skal komme fra salg af aktiver i et hemmeligt selvstyre-kontrolleret aktieselskab.

Men oppositionen har svært ved at tro på, at pengene er der.

- Koalitionen har jo erklæret, at finansloven skal ende i balance, og da de ikke kunne finde andre indtægtskilder, har de som lyn fra en klar himmel indsat 65 millioner kroner som en ny indtægt, så det ser ud som om finansloven får et overskud. Men det anser vi ikke som realisme, siger Siumuts finanspolitiske ordfører Finn Karlsen.

Palle Christiansen er dog ikker på, at pengene kommer i hus i 2011.

Først om de 40 millioner kroner fra tårnene på Tuapannguit.

- Vi er helt sikre på, at de bolige er så attraktive, at de må kunne sælges.

Og så om de 25 millioner kroner fra aktieselskabet.

- Vi har fået vurderet, at vi minimum kan få 25 millioner kroner ud af det.

Han føler han har en forpligtigelse til at benytte de muligheder, der opstår under forhandlingerne.

- Det er klart, at oppositionen skal undre sig og gå ud og sige "Hov, det gik sørme hurtigt", men nogle gange er man heldig. Og hvis er politisk dum nok til at sige nej til held, så gør man det sværere for sig selv end højst nødvendigt.

IAs finanspolitiske ordfører Naaja Nathanielsen har ingen bekymringer ved at stemme for et finanslovsforslag, hvor hun ikke ved, hvor 25 millioner kommer fra.

- Jeg stoler da på, at Naalakkersuisut ved, hvad de laver og fremlægger tal, der er ægte. Ellers ville det da være en mærkelig verden.

Hun fortsætter:

Det ville være dybt mærkeligt, hvis man satte navn på aktieselskabet under forhandlingerne. Det ville være despektfuldt over for aktieselskabet, over for bestyrelsen og eventuelle købere. Og det ville måske også betyde, at vi ville få færre penge ud af det. Så det er meget passende, synes jeg.

Samtidig har hun dog også forståelse for, at oppositionen kritiserer, det hun kalder, "røgslør".

En opposition skal altid finde noget at slå ned på. Alt andet ville være mærkeligt. Jeg forstår godt, at de peger på denne sag, for det er der, der er mest røgslør - af gode grunde. Der er ikke ret meget andet, de kan brokke sig over.

Finansloven for næste år blev stemt hjem af IA, Demokraterne, Kattusseqatigiit Partiiat og Atassut.