62 fiskere ramt af indhandlingsstop

62 fiskere i to af Upernaviks bygder, Nuussuaq og Upernavik Kujalleq er ramt af Upernavik Seafoods indhandlingsstop i årets første to måneder.
10. januar 2014 18:01

Bestyrelsen i Upernavik Seafood har nemlig besluttet, at holde sine containermodtagere af hellefisk i de to bygder lukket fra 1. januar og frem til udgangen af februar.

Og det påvirker fiskerne og deres familiers økonomiske situation, i de to bygder med knap 200 indbyggere i hver bygd:

- Vi arbejder hårdt for at forsørge vores børn. De skal også have tøj, vi har regninger til nat- og dagrenovation, forsikringer og husleje. Vi gør alt for at få det til at køre rundt. Og hvis vi havde bedre indhandlingsforhold, venter hellefisken blot på at blive halet ind i land. Så det er beklageligt, at indhandlingen ikke kører optimalt og er ustabilt, siger Jakob Grim, formand for fisker og fangerforeningen i Upernavik Kujalleq.

Også fiskerne i Nuussuaq er ramt af samme problem:

- Det rammer hårdt for vores familier og for fiskerne i Nuussuaq. Sælerne er for tiden sjældne. Og hvis vi havde fisket optimalt op til jul, så ville det ikke have været så slemt som det er nu. For vi har næsten ikke fisket, da vejret ikke har været så godt, siger Thomas Karlsen, formand for fisker og fangerforeningen i Nuussuaq.

Fiskerne i Upernavik Kujalleq og Nuussuaq fik beskeden om lukningen af indhandlingsanlæggene den 30. december. Dermed har de ikke muligheder for indhandling i to måneder:

- Upernavik Seafood begrunder lukningen med, at hellefiskens overflade bliver tør ved opbevaring i en længere periode. Men jeg mener, at det ikke er på sin plads, at orientere fiskerne så sent, siger Jakob Grim fra Upernavik Kujalleq. Fiskerne har derfor skrevet et brev til Upernavik Seafood, men har endnu ikke fået svar.

Fiskerne i Upernavik Kujalleq og Nuussuaq kan derfor heller ikke forstå, at deres indhandlingsanlæg bliver lukket, når nabobygdernes anlæg holdes åbent og de indhandlede fisk opbevares lokalt i en længere periode:

- I vores nabobygder kører indhandlingen, mens vores bliver lukket. Så jeg mener, at man bør rette op på vores indhandlingsmuligheder, siger Thomas Karlsen. Fiskerne i Nuussuaq og Upernavik Kujalleq har ellers muligheder til at tage ud til de nærliggende bygder og fiske. Men:

- Når der ikke er is og havet er stabil, så kan vi tage ud og indhandle. Men de indhandlingssteder som fiskerne fra Upernavik Kujalleq kan benytte er Aappilattoq og Upernavik, og der er noget afstand og bliver derfor sjældent benyttet, siger Jakob Grim.

Upernavik Seafood oplyser overfor radioavisen, at lukningerne af indhandlingsanlæggene i Nuussuaq og Upernavik Kujalleq er truffet af selskabets bestyrelse. Vi har fra KNR forsøgt at få en kommentar fra bestyrelsen uden held.