600 grindehvaler strander i New Zealand

På trods af ihærdig indsats fra lokale strandede stor flok grindehvaler lørdag i New Zealand.
Skrevet af Ritzau
11. februar 2017 12:19

Omkring 200 grindehvaler er sent lørdag lokal tid strandet i New Zealand, oplyser lokale myndigheder.

Det sker på samme kyststrækning på den allernordligste del af Sydøen, hvor over 400 grindehvaler fredag også strandede af uforklarlige årsager.

En lang række frivillige har i løbet af lørdag arbejdet på at redde så mange af hvalerne som muligt.

De har igennem lørdagen forsøgt at danne en menneskekæde i vandet for at forhindre hvaler, der var blevet reddet fredag, i at nå ind til kysten igen.

Farligt arbejde

Ved solnedgang lørdag besluttede New Zealands myndighed for naturbeskyttelse, DOC, at efterlade hvalerne til deres egen skæbne, da det vil være for farligt at befinde sig i vandet efter mørkets frembrud.

- Sorte fisk i mørkt vand. Et enkelt svirp med halen, og en person kan være væk, uden at nogen vil vide det, siger DOC-talsmand Herb Christophers ifølge avisen New Zealand Herald.

Miseren om de strandede hvaler begyndte sent torsdag lokal tid, hvor en flok på 416 individer strandede på en 26 kilometer lang sandodde i Golden Bay.

De fleste af hvalerne døde, men det lykkedes frivillige at redde omtrent 100 af dem.

Forvirre hvalerne

Men flere af de hvaler som overlevede, stødte til en ny flok på cirka 200 individer ud for kysten, der i mange år har været kendt som en "hvalfælde".

Her er vandet lavt, og Sydøens nordlige spids har en landtange på tværs, Farewell Spit, som kan have forvirret hvalerne og spærret dem inde.

Den menneskelige kæde var dog ikke tilstrækkelig til at forhindre den nye hvalflok i at nå kysten.

- På trods af, at alle gjorde deres bedste for at forhindre yderligere tab, strandede den store flok på omkring 200 hvaler, siger Herb Christophers.