For 50 år siden stoppede tiden

Ich bin ein Berliner - sagde John F. Kennedy et halvt år før han blev dræbt på åben gade i Dallas, Texas.
Skrevet af Nina-Vivi Andersen
25. november 2013 07:47

For 50 år siden mistede verdenen en betydningsfuld mand. Efter John F. Kennedys død sendte medierne nyheder om mordet på ham i fire dage.Det var den længstvarende dækning af en nyhed indtil terrorattentatet den 11. september 2001.Selvom John F. Kennedy kun var præsident i tre år, er han langtfra glemt, også her i Grønland er han stadig i tankerne.

- Jeg synes det er meget sigende, at 50 år efter han blev myrdet sidder der nu en sort amerikaner i det Hvide Hus. Så det har på ingen måde været en forgæves kamp, siger formanden for Inatsisartut Lars-Emil Johansen.

Lars-Emil Johansen var 17 år gammel, da han hørte om mordet på John F. Kennedy.

Josef Motzfeldt mener også at verden ville have set anderledes ud, hvis mordet ikke var sket.

- Det er svært at forestille sig hvordan verdenspolitikken vil se ud, hvis Kennedy forsatte. Han var jo ganske ung, da han blev myrdet. Han kunne sikkert have fortsat som præsident en ekstra gang, siger Josef Motzfeldt.

Han mener også, at selvom John F. Kennedy har forladt os, så påvirker han stadig verdens politikken.

- Det er en episode, som fortsat har påvirkning på den nuværende internationale arena, siger Josef Motzfeldt.

I 1962 sagde John F. Kennedy blandt andet: »Vores mål er ikke magtens sejr men rettighedernes bekræftelse… ikke fred på bekostning af frihed, men både fred og frihed, her i denne hemisfære, og vi håber, over hele verden, hvis Gud vil det, at det må vil blive nået.«

Hele verden blev rørt af det dramatiske mord på den karismatiske præsident. Fem år efter blev Robert Kennedy dræbt. Her lavede Lars-Emil et digt. Noget han aldrig havde gjort før.

- Jeg blev så rystet i mit sind og i mine følelser, at jeg følte jeg ville skrive et digt om hvor uretfærdigt det er, at de mennesker der kæmpede for race diskriminationen mellem de sorte og hvide bliver fjernet på sådan en brutale måde, siger Lars-Emil Johansen.

Josef Motzfeldt kan huske det øjeblik, hvor tiden stoppede.

- Det var som om, at alt tanke virksomhed i hvert fald hos mig og min bror var fuldstændig stoppet. Man kunne hører folks snøfte, der var gråd blandt gæster på caféen, sagde Josef Motzfeldt.

John F. Kennedy blev dræbt klokken 18.32 den 22. november i 1963 og fem år efter blev hans bror Robert Kennedy dræbt under sin kamp om at blive præsident i Amerika.