40 år med Inuit Tapiriit Kanatami

I næste uge holder Inuit Tapiriit Kanatami ITK, den nationale Inuit organisation dens 40-års jubilæum, med en tre dages fest og konference, på den nationale kunstmuseum, i Canadas hovedstad Ottawa.
30. oktober 2011 14:46

Inuit Tapiriit Kanatami repræsenterer, alle Canadas  56.000 Inuit. I Nunavik, Nunavut, den vestlige Inuivaluk region, og Nunatsiavuk

Flere af de originale ledere fra 40-år siden vil deltage. Heriblandt Tagak Curley og Meeke Kilabuk, der i sin tid var med til at grundlægge organisationen.

For 40 år siden hed Inuit Eskimoer her i landet, og blev ikke taget særligt alvorligt, rent politisk.

At lede en national organisation i Ottawa var helt nyt for det fleste, og det begyndte derfor meget beskedent. Men på titlen på konferencen understreger, at der nu er sket en stærkt og positivt udvikling. Titlen er nemlig "Fra Eskimo til Inuit på 40 år".

Mary Simon præsident for ITK udtaler til radioavisen, at arktis nu er midt i den kritisk periode, med en masse udefrakommende pres. Alt lige fra klimaforandring, over de politiske ændringer, til ressourceudvikling.

-Det er derfor vigtigt, at vi ser tilbage. Og forstår alt vi har opnået i disse 40 år, vi er et fremskridtvenligt, og initiativrigt folk. Og vor fremtid er en meget vigtig del, af Canadas fremtid, udtaler Mary Simon.  

Den store konference og fest begynder nu på tirsdag i Ottawa.