4. maj 1945: Kanoner, taler og håb for fremtiden

I dag er det 75-årsdagen for Danmarks befrielse. Nyheden blev også fejret i hele Grønland.
04. maj 2020 17:37

"I dette øjeblik meddeles det, at Montgomery har oplyst, at de tyske tropper i Holland, Nordvesttyskland og i Danmark har overgivet sig. Her er London. Vi gentager..."

Sådan lød beskeden i Grønland 4. maj 1945 klokken 15.36 over den danske forbindelse hos den engelske radiostation, BBC.

Selv om Grønland var langt fra nazisternes magt, blev meddelelsen om Danmarks befrielse også markeret i hele Grønland som slutningen på Anden Verdenskrig. 

I Nuuk blev nyheden modtaget på samme tidspunkt som i Danmark.

Hvad er Sysselrådet:
 

Kommune- og landsråd blev i 1925 suppleret med sysselråd, som skulle yde hjælp til grønlandsk erhverv og arbejdsmarked i form af lån, understøttelse og ligendee. 

I 1951 blev de afløst af kommunalbestyrelser og et landsråd.

Tidligere redaktør på Atuagagdliutit / Grønlandsposten, nu afdøde Jørgen Fleischer, beskrev sin oplevelse af dagen i et interview med KNR i 2005. 

Han var på det tidspunkt indlagt på sygehuset i Nuuk med tuberkulose og husker dagen sådan:

- Nyheden gik som en løbeild igennem hele Nuuk, og folk var glade som børn. Folk samledes ved det gamle Batteri, og der blev skudt med kanonerne, og Eske Bruun (landsfogeden, red.) holdt en tale. Og jeg var en af tilhørerne. Det glemmer jeg aldrig. Jeg var jo ung og havde aldrig været i Danmark, men de gamle grønlændere, der havde været i Danmark, var ellevilde, fortalte han.

Avis: Fest på sygehus og kognak hos sysselrådet

I den første udgave af Grønlandsposten efter Danmarks befrielse - 11 dage efter, 16 maj 1945 - stod der sådan her: 

- På Godthåbs sygehus havde kredslæge Saxtorph straks arrangeret fest for patienterne, der iklædte sig deres fineste stads og sang de danske og grønlandske nationalsange.

På seminariet holdte Sysselrådet møde, da en mand råbte nyheden ind i salen. Og det fik ifølge beskrivelsen i AG rådet til at finde alkoholen frem:

- Frem fra et hjørne blev hentet en kognakflaske, som et forudseende sysselsrådsmedlem havde sneget sig til at liste ind i salen til brug.

LÆS OGSÅ Historiker om coronakrisen i Grønland: Aldrig har vi været mere isolerede

I Kolonihavnen var der fest og taler og et par officerer på skibet "Julius Thomsen", der sejlede mellem Grønland og USA, fyrede raketter af.

Om aftenen 4. maj sendte det daværende Grønlands Radio nyheden om krigens afslutning i Danmark ud til byer og bygder på kysten. Det blev de kommende dage fejret med kirkeklokker, kanonskud, gudstjenester, kaffebord og fester. 

I Qullissat blev der ifølge Grønlandsposten lyttet til radio fra Danmark.

- Hele natten igennem lyttedes til København-Kalundborg, der sendte dansk musik (...). Om morgenen den 5 maj klokken 3.45 hørtes Danmarks første frie presse i 5 aar.

I Tasiilaq var der også fest, mens pastor Lauf fortalte om modstandskampen i Danmark, som Grønland ikke havde været en del af. Men:

- Nu kom genopbygningens svære aar, og han haabede, Grønland vilde blive givet en chance for at deltage deri, skriver Grønlandsposten 16. maj 1945.

Tæt kontakt til USA - ingen kontakt til Danmark

Anden Verdenskrig betød, at Grønland blev afskåret fra al forbindelse til Danmark.

Det skete, da den danske embedsmand i Grønland, Henrik Kaufmann, aftale, at det amerikanske forsvar skulle beskytte Grønland for at undgå nazisterne. Det skete i 1941.

Til gengæld blev al kontakt til Danmark afskåret, da både den danske regering og konge var under nazisternes kontrol.

Kontakten med amerikanerne betød blandt andet, at Grønland og USA øgede samhandelen. Grønland havde kryolit, som var vigtig i produktion af aluminium, og amerikanerne tilbød dagligvarer, som Grønland ikke længe kunne skaffe, fordi kontakten til Danmark var afbrudt.        

Amerikanerne etablerede en række landingsbaner for fly og andre anlæg langs de grønlandske kyster. Anlæg, som amerikanerne beholdt længe. Det var først i 1992, at den amerikanske luftforsvar forlod Kangerlussuaq.

I en tidligere udgave stod, at Jørgen Fleischer i 1945 var indlagt på Dronning Ingrids Hospital. Det korrekte er blot det daværende sygehus i Nuuk. Først i 1954 kom det egentlige Dronning Ingrids Hospital. Derudover er Atuagagdliutit /Grønlandsposten ændret til Grønlandsposten, da der var tale om forskellige aviser i 1945. KNR beklager.