30 lande afleverer stort bidrag til arktisk frøbank

Tirsdag skal fremtrædende personer fra 30 lande aflevere en stor mængde frø til den atomsikrede frøbank på Svalbard.
Frøbanken skal sikre vigtige afgrøder og planter mod ødelæggende tab som følge af konflikter og katastrofer. Foto © : Heiko Junge/AFP/Ritzau Scanpix
25. februar 2020 10:11

30 lande mødes tirsdag til frøtopmøde på Svalbard for at aflevere frø til den topsikrede frøbank på øgruppen, skriver Ritzau.

Deltagerne ved frøtopmødet er ambassadørerne for FN's verdensmål, blandt andet formændene, Norges statsminister, Erna Solberg og Ghanas præsident, Nana Akufo-Addo.

De 30 lande skal tilsammen aflevere det største bidrag til frøbanken siden den åbnede i 2008.

Frøbank er vigtig for menneskeheden

- En dramatisk nedgang i artsmangfoldigheden gør det vigtigere end nogensinde at bevare den genetiske variation blandt verdens madplanter, siger den norske statsminister Erna Solberg, skriver Ritzau.

Banken, der hedder 'Global Seed Vault' har en konstant temperatur på minus 18 grader og er bygget til at modstå atomkrig, jordskælv og klimaændringer.

Frøbanken bliver også kaldt 'Dommedagshvælvingen" og formålet er at sikre en back-up af frø fra de planter og afgrøder, som den menneskelige civilisation bygger på.

Øget sikkerhed i frøbank

Banken indeholder en million frøprøver af 5000 arter af blandt andet hvede, majs, ris, byg og kartofler fra hele verden.

I 2018 måtte indgangstunnelen renoveres for 200 millioner kroner fordi der sivede vand ind, skriver norske NRK.

I forbindelse med renoveringen blev sikkerheden i banken øget. Derfor må deltagerne i frøtopmødet ikke komme ind i banken for at aflevere deres frø.

Kun medarbejdere i frøbanken må gå ind med frøene af hensyn til sikkerheden, skriver NRK.