28-årig mand kendt skyldig i drab på 11-årig pige i Aasiaat

Den 28-årige mand, der var tiltalt for drab på en 11-årig pige i Aasiaat, har fået en dom på 8 år i anstalt. Både forsvarer og anklager har udbedt sig betænkningstid i forhold til, om de vil anke sagen.
Qaasuitsoq Kredsret
Den 28-årige mand har ved kredsretten i Ilulissat fået en dom på otte år i anstalt for drab på en 11-årig pige i Aasiat sidste år. Foto © : KNR / Andreas Wille
09. december 2021 15:30

I dag faldt der dom i sagen mod en 28-årig mand, der er tiltalt for drab på en 11-årig pige i Aasiaat den 26. november sidste år.

Ved kredsretten i Ilulissat blev manden kendt skyldig i at have dræbt pigen, og han er idømt otte år i anstalt. Dommen blev givet efter stemmetal. To domspersoner stemte for otte år i anstalt til den 28-årige, mens den tredje stemte for syv år.

Retten lagde blandt andet til grund for sin afgørelse, at den tiltalte i sagen har haft sandsynlighedsforsæt til drab. Altså, at han må have vidst, at det han gjorde ville føre til, at pigen døde af det.

Derudover lagde retten vægt på, at der er tale om en skærpet strafudmåling. Retten mener, at manden slog pigen ihjel uden grund og lagde vægt på, at han er voksen, og hun var et barn. 

Både forsvarer og anklager har udbedt sig betænkningstid i forhold til, om de vil anke sagen. Det har de 14 dage til at svare på. 

Spørgsmålet om forsæt

Det centrale spørgsmål retten skulle tage stilling til var spørgsmålet om forsæt. Altså om den 28-årige havde til hensigt at slå pigen ihjel, som Anklagemyndigheden har argumenteret for, eller om den 28-årige udøvede vold med døden til følge. 

Ifølge Christian Halstad, der førte sagen for Anklagemyndigheden var der ingen tvivl om, at den tiltalte handlede med forsæt om at slå pigen ihjel.

- Der er i den her sag ingen formildende omstændigheder, der kan undskylde den her handling, sagde Christian Halstad under sin procedure i retten og tilføjede:

- Det er den værste handling, man kan begå at slå et fremmed barn ihjel. Derfor går Anklagemyndigheden også efter maksimalstraffen på ti år, forklarede han.

Modsat argumenterede den 28-åriges forsvarer i retten for, at det her er en sag, hvor hans klient ikke havde til hensigt at slå pigen ihjel.

LÆS OGSÅ Tiltalt for drab i Aasiaat i retten: - Jeg havde ikke til hensigt at slå ihjel

I den forbindelse henviste forsvareren blandt andet til den 28-åriges forklaring i sagen. I går i retten erkendte manden volden, men at han ikke udøvede vold for at slå pigen ihjel. 

- Jeg mener ikke, at der kan dømmes andet end vold med døden til følge, sagde forsvarer Finn Meinel i retten.

Inden dommeren og de to domsmænd gik ud for at votere, fik den tiltalte mulighed for at komme med en afsluttende bemærkning.

Her sagde han, at han gerne ville sige undskyld til pigens forældre og til alle indbyggerne i Aasiaat. 

Pigens mor gav forklaring

Retten fik i dag også mulighed for at høre vidneforklaring fra pigens mor, som var indkaldt af Anklagemyndigheden.

Hun fortalte, at hendes datter havde en aftale om at aflevere et smykke til en veninde om aftenen den 26. november sidste år. De to venner havde aftalt at mødes ved en sø, men veninden fortalte sine forældre, at den 11-årige ikke var dukket op.

Pigens mor forklarede i retten, at hun senere på aftenen forsøgte at ringe til hendes datters mobil, men at der ikke var nogen forbindelse. 

LÆS OGSÅ Anklager før retssag: - Det er ikke bare et drab. Det er et drab på et barn

Moren bekræftede desuden, at hverken familien eller datteren på forhånd kendte noget til den 28-årige mand. 

Hvor den tiltalte i går forklarede, at pigen angiveligt skulle have afkrævet ham penge i minutterne inden forbrydelsen, så gav morens forklaring intet tegn på, at det skulle have været tilfældet.

- Det gjorde hun ikke. Hun bad hverken om penge fra os eller fra fremmede mennesker, sagde hun i retten.

Retten har foruden anbringelse i anstalt i otte år til den 28-årige mand og dømt ham til at betale godtgørelse til pigens forældre på hver 100.000 kroner.