2500 år gammel falkerede fundet i Grønland

En falkerede fra et fuglefjeld i Grønland, udråbes nu til at være den ældste rovfuglerede der nogensinde er registreret.
Skrevet af Karsten Sommer
19. juni 2009 13:55

I hele 2.500 år har skiftende generationer af jagtfalke brugt nøjagtig den samme fordybning i klipperne som rede, fortæller forskeren Kurt Burnham fra Oxford Universitet iflg. den engelske avis The Telegraph.

Han har via kulstof 16-prøver af dybe lag af redemateriale, fjer og fugleekskrementer fra rovfuglereden, kunnet konstatere at der er materiale der er flere tusinde år gammelt, og som genetisk svarer til de jagtfalke, som lever i Grønland idag.

Det er en verdensrekord for rovfuglereder, siger Kurt Burnham, som dog frygter at klimaforandringerne vil drive jagtfalkene bort fra deres nuværende ynglepladser og nordpå, hvor en række andre fuglearter såsom vandrefalke kan true deres overlevelse.

Forskeren fortæller ikke nærmere hvor i Grønland, han har fundet den gamle rovfuglerede, men oplyser at andre fuglearter, såsom pingviner, har benyttet de samme reder i endnu flere år. En redeplads for pingviner i Antarktis har kunnet dateres hele 44.000 år tilbage i historien.