25 år siden Grønland meldte sig ud af EF

Politisk kommentator Jakob Janussen mener, at EU vil byde Grønland velkommen, hvis Grønland vil melde sig ind i det europæiske union. Samtidig vurderer han, at vi ikke skal forvente flere penge fra EU af den grund.
Skrevet af Apollo Jeremiassen
01. februar 2010 16:56

Grønland meldte sig ud af EF, fordi Grønland ville råde over egne farvande og fisk.

- Det afgørende spørgsmål var, hvorvidt vi fortsat skulle spørge Bruxelles, hvor mange fisk vi måtte fange i vores egne farvande, siger Jakob Janussen.

I 1972 stemte flertallet i Danmark ja til medlemskabet i EF. Den 1. januar 1973 var Danmark fuldgyldigt mellem af det europæiske fælleskab - dermed kom Grønland ind i EF, selvom 70 procent af de grønlandske vælgere stemte imod det europæiske fælleskab.

I 1982 var der atter folkeafstemning, hvor 53 procent af de grønlandske vælgere stemte for at melde sig ud af EF.

Jakob Janussen er ikke i tvivl om, at hvis Grønland i dag vil melde sig i EU, er vi mere end velkommen, da Grønland er et demokratisk styret land:

- EU-myndighederne har gang på gang tilkendegivet, at man er interesseret i Grønlands eventuelle genindmeldelse i EU, selv om torskeforekomsterne ikke er så store som i 70'erne, samtidig med at vi har mineralske råstoffer samt muligvis olie og gas, siger Jakob Janussen.

Grønlands nuværende aftale med EU har flere fordele for landskassen. For eksempel Partnerskabsaftalen, som blandt andet består i den ekstraordinære uddannelsesplan, en fiskeriaftale med EU samt salg af fiskerirettigheder til EU's medlemslande, som alt i alt giver cirka 323 millioner kroner, der tilfalder landskassen hvert år fra EU, selvom Grønland ikke er medlem.

Jakob Janussen tvivler dog på, om Grønland kan forvente at få flere penge i landskassen, hvis vi melder os ind:

- Det er svært at vurdere. For der er en langt række lande, som er medlemmer eller er på vej, hvis gennemsnitlige levestandart er lavere, end den levestandart vi har her i landet. Dermed er der rift om EU's økonomiske midler, der eksisterer i de forskellige EU-lande, siger Jakob Janussen.