25 år efter Exxon Valdez

Verdens værste oliekatastrofe fylder i dag 25 år, og olien er der stadig.
Skrevet af Martine Lind Krebs
24. marts 2014 07:44

Olietankskibet Exxon Valdez gik på grund den 24. marts 1989 i Prince William Sund i den sydlige del af Alaska. Skibets kaptajn havde efter 5 vodkashots overladt roret til sin tredje styrmand, der sejlede tankeren direkte ind på et kendt rev, fordi skibets sonarsystem ikke virkede.
Det betød 42 millioner liter råolie, som lækkede ud i den sårbare arktiske natur. En stærk vind den nat fik olie til at sprede sig ud over 2000 kilometer kystlinje.

Marinbiolog fra Biologisk Institut ved Syddansk Universitet Erik Kristensen kalder i Jyllands-Posten ulykken for den værste, når man kigger på de økologisk konsekvenser. 200.000 havfugle mistede livet sammen med en stor mængde hvaler, havoddere, sæler og fisk.

Ifølge Erik Kristensen er der stadigmillionvis af liter olie under overfladen i Prince William Sund. De dispergeringsmidler man brugte fik nemlig olien til at synke ned på bunden, men de opløste den ikke. På grund af de lave temperaturer i Alaska vil det tage længere for olien at nedbrydes end for eksempel ved Deep Water Horizon-ulykken i den Mexicanske Golf.

Spørgsmålet er, at verden har lært nok af Exxon Valdez. Miljøorganisationen Greenpeace mener nej. De har i dag indtaget ExxonMobil-boreriggen West Alpha i Norge, som er ved at blive klartgjort til oliejagt i det Arktiske Ocean i Rusland.

- I 25 år har Exxon Valdez-ulykken blinket som en advarselslampe om de katastrofale miljøkonsekvenser, når olieindustrien fejler. Nu vil ExxonMobil begynde boringer i et ekstremt risikabelt område, som samtidig er placeret midt i en naturpark. Det er tid til, at verdens største olieselskab tager miljøhensynet alvorligt og skrinlægger sine olieboringer i Arktis, siger Jon Burgwald, arktisansvarlig hos Greenpeace i Danmark, ifølge en pressemeddelelse fra Greenpeace.

Norsk politi har på fredelig vis fjerne alle 14 aktivister fra boreplatformen, melder Greenpeace.