22 forskere stævner ud fra Nuuk

Ved middagstid stævnede Danmarks største havforskningsskib Dana ud fra Nuuk.
06. juni 2010 12:16

Om bord er 22 forskere fra Grønland, Danmark, Spanien, Tyskland og USA, som nu skal ud på et 3 uger langt forskningstogt i Godthåbsfjorden.

Forskerne skal undersøge, hvordan klimaforandringer påvirker fødekæderne i de grønlandske farvande, og det er en af de mest omfattende klimaundersøgelser i nyere dansk havforskning.

- Denne ekspedition er en meget vigtig satsning. Det bliver tre ugers fokuseret forskning i, hvordan arktiske fødekæder fungerer i havet, siger professor og togtleder Torkel Gissel Nielsen.

Forskerne vil især sætte fokus på plankton, som er forudsætningen for alt liv til havs, og dermed forsøge at finde ud af, hvordan klimaændringerne har påvirket de små organismer.

- Vi undersøger, hvordan disse ændringer vil påvirke havmiljøet og produktionsforholdene i havet, som er grundlagt for en væsentlig del af Grønlands økonomi, siger Torkel Gissel Nielsen.

Dansk Center for Havforskning har givet 5,6 millioner kroner til togtet i Godthåbsfjorden, som gennemføres i samarbjede med Grønlands Klimaforskningscenter og DTU Aqau.