20 millioner til Arctic Green Food og Royal Greenland

Servicekontrakter til både Arctic Green Foods og Royal Greenlands hårdt pressede bygdeanlæg er nu godkendt af Finansudvalget.
29. december 2009 11:52

20 millioner kroner er godkendt i servicekontrakterne til de to selskabers bygdeanlæg. Finansudvalgets formand Naaja Nathanielsen er godt tilfreds med afgørelsen.

- Grundlæggende er vi tilfredse, fordi vi mener, at servicekontrakter stadigvæk er nødvendige, hvis samfundet skal kunne køre videre i den form, vi er vant til, og det er der behov for, siger Naaja Nathanielsen.

Finansudvalget oplyste i går til Naalakkersuisut, at de godkender servicekontrakter for Arctic Green Food og Royal Greenland på cirka 10 millioner kroner til hver i 2010.

Oprindeligt var planen ellers helt at udfase servicekontrakten til Arctic Green Foods ni bygdeanlæg, og selvom 2010 nu er sikret, så er det ifølge Naaja Nathanielsen stadig planen, at selskabet på sigt skal leve helt uden offentlige ydelser.

- Naalakkersuisut har igangsat en række reformer, og vi forventer, at de vil skabe fremdrift og nogle ændrede rammer for grønlandsk fangst og fiskeri i løbet af 2010. På sigt vil vi gerne se noget mere vækst i hele Grønland, hvor servicekontrakter ikke længere er nødvendige, forklarer hun.

20 millioner kroner til de to store selskaber betyder, at der kun resterer 3,5 millioner kroner på kontoen til andre tiltag i bygderne, og det bekymrer finansudvalgets formand.

- Vi har diskuteret det meget i udvalget, og vi er meget opmærksomme på, at den bygdepulje, der er afsat, også skal gå til omskoling og nogle uddannelsestilbud. Man skal også kunne finde sin egen niche i bygderne, hvis der er ikke er mulighed for at ernære sig ved fiskeri. Så det er vigtigt for os, at der også bliver afsat midler til det område, fastslår finansudvalgsformanden.

Finansudvalget har i øvrigt stillet krav om en månedlig rapportering af fremdriften i de reformer, Naalakkersuisut har lovet at gennemføre i bygderne.