17 Godhavns-børn får godtgørelse på 300.000 kroner for misrøgt

En gruppe tidligere børn på børnehjemmet Godhavn har indgået forlig med staten for misrøgt.
Godhavnsdrengene fik en undskyldning af statsministeren i 2019. Foto © : Scanpix
Skrevet af Ritzau, Christine Hyldal
25. februar 2021 13:47

17 tidligere beboere på børnehjemmet Godhavn i Nordsjælland har får tilkendt 300.000 kroner hver i godtgørelse for misrøgt efter at have indgået forlig. Det oplyser Børns Vilkår.

De 17 stævnede staten i 2020, efter at statsminister Mette Frederiksen (S) i 2019 kort efter sin valgsejr som den første statsminister undskyldte for den behandling, en stor gruppe børn blev udsat for på børnehjem i 1960'erne og 1970'erne.

LÆS OGSÅ Undskyld til Godhavnsbørnene - og mere på vej

- Vi er naturligvis rigtig glade på disse menneskers vegne. Vi er også glade for, at regeringen har påtaget sig et ansvar, og at sagerne er blevet afgjort uden om domstolene.

- Vi ved, hvor langsommelige og opslidende disse sager kan være - i nogle tilfælde ligefrem retraumatiserende, skriver direktør i Børns Vilkår Rasmus Kjeldahl i en kommentar.

Undskyld til eksperimentbørn

De kummerlige forhold og overgreb, børn på børnehjem som Godhavn blev udsat for, var længe ukendte i den brede offentlighed. I 2005 afdækkede en DR-dokumentar dog overgrebene.

I 2010 slog en rapport bestilt af Socialministeriet fast, at drenge på Godhavn i årtier var blev udsat for fysisk og psykisk vanrøgt, medicinske forsøg og seksuelle overgreb.

Også de grønlandske eksperimentbørn har fået en undskyldning - men ingen godtgørelse. 

LÆS OGSÅ Tidligere eksperimentbarn: Grønland bør også sige undskyld

I december sagde statsministeren undskyld til dem for, at de blev fjernet fra deres familier i Grønland i 1951. 

De 22 børn blev derfor sendt til Danmark for at deltage i et eksperiment, som Red Barnet stod i spidsen for.

Målet var at gøre børnene mere danske, så de kunne vende tilbage til Grønland som rollemodeller. Men da de endelig kom hjem igen, havde de glemt deres sprog og måtte ikke bo hos deres familier. I stedet blev de placeret på et børnehjem.

Selvstyret har dog ikke villet sige undskylde til eksperimentbørnene.