15-årig klimaaktivist Maya-Natuk taler til verdens ledere: Vi vil ikke føre klimakrisen videre til vores børn

Verdens beslutningstagere er samlet på klimatopmødet COP27 – og en af dem, de skal lytte til, er nuummioq Maya-Natuk Rohmann Fleischer.
15-årig Maya-Natuk Rohmann Fleischer er klimaaktivist og arbejder for, at børn bliver hørt mere i klimakampen. Foto © : KNR
16. november 2022 07:46

Selvom et smil lyser op hos 15-årige Maya-Natuk Rohmann Fleisher, basker der sommerfugle rundt i maven.

Der er nemlig spotlys på den unge klimaktivist på FN’s klimatopmøde COP27 onsdag, hvor hun har to minutters taletid til at holde en tale om, hvordan klimaforandringer påvirker den grønlandske befolkning.

Og det er ”lidt” nerverpirrende at skulle tale til verdens ledere, som er samlet på COP27, fortæller Maya-Natuk Rohmann Fleisher over en forbindelse fra Frankrig, hvor hun er midlertidig bosat som studerende.

- Det er en helt vild mulighed – og meget nervepirrende, fortæller Maya-Natuk Rohmann Fleischer.

LÆS OGSÅ Lars Peter Mølgaard fra Kitsissuarsuit fortæller om klimaforandringer ved COP27

Hun deltager på klimatopmødet som børnenes stemme i FN-organet Child Advisory Board.

For der er behov for, at børn – og særligt grønlandske stemmer - får mere taletid, når det kommer til klimakrisen.

- Jeg ønsker at fortælle om, hvad der sker i Grønland i forhold til klimaforandringer og gøre opmærksom på, hvor vigtigt det er at høre fra lande, som måske ikke er blevet hørt så meget før, siger Maya-Natuk Rohmann Fleischer.

Klimabevidst ungdom

Som nuummioq præget af bylivet har naturen ellers ikke haft en stor betydning for Maya-Natuk Rohmann Fleisher.
Men noget ændrede sig, efter at hun for to år siden fik øjnene op for klimaforandringers konsekvenser, da hun blev børnerådsmedlem af Nakuusa, et samarbejde mellem UNICEF Danmark og Naalakkersuisut.

Hvor hun før i tiden ikke plejede at være så meget i fjeldene, har hun som klimaaktivist fået et helt nyt forhold til naturen.

- Jeg er begyndt at være meget mere i naturen, respektere den mere og samle affald op, når jeg ser noget. Jeg har aldrig før sorteret skrald så meget, som jeg gør nu. Det har haft en kæmpe effekt på mig, fortæller Maya Natuk Rohmann Fleischer.

Og når hun i dag er klimaaktivist, er det især for at råbe op om, hvor stor en betydning klimaforandringer har for børnene her i landet.

Hun tænker særligt på de børn, der eksempelvis har mistet deres hjem på grund af permafrost, eller børn af fangere og fiskere, hvor klimaforandringerne har en stor betydning.

For ikke at tale om den smeltende indlandsis, der skaber mørke tanker for fremtiden.

- Men klimaforandringerne gør også, at jeg er blevet mere engageret, fordi vi bliver nødt til at gøre en forskel. Vi ser klimaforandringerne i højere grad, og vi bliver nødt til at tage stilling til det på en måde, som tidligere generationer ikke har. Så det påvirker mig, siger hun.

De voksne har givet op

Selvom klimaangst er blevet en del af Maya-Natuk Rohmann Fleishers ungdom, oplever hun også et fællesskab med unge i andre dele af verden, der kæmper ligesom hende.

Og det skaber et håb, som hun holder fast i trods de dystre prognoser om stigende varmegrader og smeltende indlandsis.

- Hvis os børn ikke holder fast i håbet, hvem skal så gøre det. Gang på gang ser vi, at de voksne simpelthen har givet op. Det snakker vi meget om. Og det er svært, fordi det er så svært for os børn at blive hørt, siger klimaaktivisten.

Når hun i dag har sine to minutters taletid til verdens beslutningstagere, er det også med en appel om at inddrage børnene i beslutninger.

- Det er os som næste generation, der kommer til at skulle tage ansvar for klimaforandringer. Og vi har ikke tænkt os at føre katastroferne videre til vores børn, siger hun.