VIDEO 13-årige går på rygestopkursus

Med skræmmende billeder af gule og sorte tænder og sorte lunger forsøger Tasersuup Atuarfia, en folkeskole i Qaqortoq, at hjælpe børn med at holde op med at ryge.
19. marts 2015 10:41

John Petersen og Salik Isaksen er begge 13 år og forsøger at lægge den dårlige vane bag sig.

- Da jeg først fik lov, røg jeg op mod 30 stykker, men nu, hvor jeg er gået over til Garant, ryger jeg mindre – 3 styk dagligt, siger John Petersen.

- Jeg ryger meget mindre nu, hvor jeg næsten har halveret mit forbrug, siger Salik Isaksen, som tidligere røg mere end 10 cigaretter om dagen.

De unge mennesker er begyndt, fordi kammeraterne også er rygere.

- Og da jeg prøvede at ryge, blev jeg bare ved, fortæller John Petersen og årsagen er den samme for Salik Isaksens vedkommende.

- Det er, fordi mine venner ryger. De ryger meget.

Mange falder fra
Lars Knudsen har som forebyggelseskonsulent på skolen bemærket, at børnene står og ryger uden for skolen. Og han konstaterer, at det er lige så svært at holde op som barn, som det er som voksen.

- Der skulle have været ni. Nu er der fire, som hænger ved, men der er desværre kun to i dag, forklarer han.

Lars Knudsen håber på at få flere til at deltage i rygestopkurset.

Ud over den stærkt vanedannende og giftige nikotin, inhalerer man omkring 4000 forskellige kemiske stoffer ved rygning, hvoraf fx karbonmonoxid – kultilte reducerer ilttilførslen til alle kroppens celler, og de forskellige tjæreforbindelser indeholder en række af kræftfremkaldende og andre giftige stoffer.

Vil du læse mere om rygestop, så besøg peqqik.gl, exale.dk eller cancer.dk