- Når vi kigger på smittekæderne, kan vi helt overordnet se, at det er de u-vaccinerede der bliver smittet, men også dem der smitter andre, siger Paneeraq Noahsen fra Landslægeembedet. Foto: Otto Christiansen

12 nye smittede i Avannaata Kommunia

Testresultaterne fra Avannaata viser fire nye smittede i Upernavik, samt otte nye smittede i Tasiusaq. Smitteopsporingsarbejdet er stadig i gang, og de smittede er i hjemmeisolation.

Så er der kommet flere testsvar fra Upernavik og Tasiusaq. Sundhedsvæsenet har henover weekenden foretaget flere prøver fra de to steder.

Prøverne viser, at der er fire nye smittede i Upernavik og otte nye i bygden Tasiusaq. 

Det skriver landslægeembedet i en pressemeddelelse. 

Det tog lang tid at få testsvarene.

LÆS OGSÅ Risiko for udbredt smitte i Upernavik

- Alle prøverne skulle til Ilulissat for at blive analyseret, og grundet de logistiske udfordringer tog det længere tid end først antaget, før prøverne blev analyseret, skriver Landslægeembedet. 

- Landslægeembedet har haft telefonisk kontakt til alle de smittede, og politiet er i gang med yderligere smitteopsporing. Lige nu tyder det på, at alle de smittede er fra den samme smittekæde, men alle smitteopsporingsrapporter afventes, før der kan drages endelige konklusioner.

Alle nærkontakter til de smittede vil blive kontaktet af Coronasekretariatet, men en stor del af disse er allerede i karantæne.

Spredt ved forsamlinger

Flere af de smittede i Upernavik har været til kaffemikker mens de var smittefarlige, før de blev klar over, at de var smittede. Derfor opfordres alle borgere til at følge forholdsreglerne og begrænse deres nære kontakter.

- I mange af de tilfælde vi har set i Grønland, har personer smittet andre, inden de selv havde mistanke om, at de selv var smittet. Det er en af grundende til at vi har forsamlingsrestriktioner.

- Her er tale om personer, der har deltaget i sociale arrangementer, og helt uvidende har startet en smittekæde. Selv om vi ikke kan bestemme over folks private hjem, opfordrer vi på det stærkeste til ikke at samles på den måde, siger Paneeraq Noahsen.

Lav vaccinetilslutning

Hun forklarer også, at 51 procent af beboerne i Upernavik er vaccineret, og Ifølge Sermitsiaq.ag, så har hver tredje bygdebeboer i Tasiusaq ikke modtaget den første vaccine. 

- Når vi kigger på smittekæderne, kan vi helt overordnet se, at det er de u-vaccinerede der bliver smittet, men også dem der smitter andre. Derfor opfordrer vi alle borgere om at tage imod de lokale vaccinetilbud, siger Paneeraq Noahsen. 

Før der blev konstateret 12 nye smittede i Avannaata Kommunia, var der ifølge Landslægeembedet i alt 28 smittede. Derfor er der nu i alt 40 aktive smittede her i landet. 

Husk

Alle opfordres til at begrænse deres færden og til at holde antallet af deres nære kontakterne til så få som muligt.
Samtidig opfordres alle borgerne om at være opmærksomme på symptomer og huske de generelle råd:

- Bliv hjemme hvis du er syg og lad dig teste
- Vask dine hænder tit., eller brug håndsprit
- Host eller nys i dit ærme
- Undgå håndtryk, kindkys og kram - begræns din fysiske kontakt
- Vær opmærksom på rengøring - både hjemme og på arbejdspladsen
- Hold afstand og bed andre tage hensyn

Kommentarer

Corona-status i Grønland

Aktivt smittede 126  
Nye smittede i dag 35  
Førstegangsvaccinerede 40.955  
Andengangsvaccinerede 35.924  
Smittede 504  
Indlagte 1  
I respirator 0  
Døde 0  
Se også statistik på corona.nun.gl
 
   Opdateret: 
21. september 12:00
 

Forebyg smitte mod coronavirus