12 milliarder kroner i efterslæb

Vort land døjer stadig med store udfordringer på boligområdet. Og alene til vedligeholdelse er der et efterslæb på 12 milliarder kroner. Det står klart efter byggebranchen gjorde status for boligsektoren ved konferencen, Arktisk Byggeskik II, i går.
15. september 2016 13:51

- Der er rigtig mange boliger i Grønland som trænger til vedligeholdelse som ikke er blevet vedligeholdt i mange år. Derfor er der et meget stort efterslæb på vedligeholdelse. Mit skøn på det, er at det drejer sig om et beløb på 12 milliarder kroner i efterslæb på vedligeholdelse, siger Tove Lading, der er lektor i institut for byggeri og anlæg under DTU Artek.

Det store efterslæb på 12 milliarder for vedligeholdelse af boligerne i Grønland, dækker alt fra de bygninger der er klar til nedrivning og de boliger der kun har brug for mindre vedligeholdelse.

Men Tove Lading anslår at halvdelen af boligerne i Grønland har så alvorlige mangler, at renoveringen af disse i gennemsnit vil svare til halvdelen af værdien for en nybygget bolig.

Læs også Byggebranchen samlet for at finde løsninger på akutte boligproblemer

Vind og regn

Vejret er blandt synderne i at boligerne slides, fortæller hun.

- Det generelle nedslidning, det er klart at hvis der har boet nogen mennesker i boliger i mere end 30 eller 40 år, så bliver de jo slidt, vejr og vind slider på dem, regn og skimmelsvamp er jo også et udbredt problem, siger Tove Lading.

Der er store udfordringer, og den netop afsluttede konference er en efterfølger af en konference, der blev holdt i Aalborg i starten af året.

Store udfordringer

- Det er jo forfærdeligt mange penge, og vi er nød til at vurdere hvor mange år vi vil bruge på at rette op på det her og i hvilken grad skal vi rette op på det. Vi vil formentlig ikke alle sammen bo i boliger der har standard som nybyggeri, og det er også klart at der er nogen mennesker som ikke har råd til at betale ret meget i husleje stigning, derfor er der ret mange spørgsmål der skal løses, siger Tove Lading.