12-14 procent lider af vinterdepression

Ny forskning viser at 12 - 14 procent af alle grønlændere lider af vinterdepressioner. Symptomerne er konstant træthed, ingen energi, lyst til usund mad og til at krybe i hi og sove vinteren væk ligesom bjørnene. Men heldigvis kan langt de fleste nemt kureres med lysterapi.
Tarnimikkut napparsimasut saaffiginnikkaangamik aporfeqartarput. (Assi pisuusaartitaq)
05. januar 2011 11:39

Det er overlæge ved Psykiatrisk Afdeling på Rigshospitalet Henrik Dam der har lavet den grønlandske undersøgelse sammen med overlæge Fatuma Ali og reservelæge Mogen Kegel, der begge har været ansat på Dronning Ingrids Hospital.

Henrik Dam forklarer, at det især er yngre kvinder, som bliver ramt af vinterdepression.

- Folk klager over at de ingen energi har, og at det hele er gråt og trist. De fortæller, at det føles næsten uoverkommeligt at skulle ud af sengen om morgenen, og at de ikke kan gå forbi en bagerforretning eller slikbutik om vinteren uden at ville ”plyndre” den, forklarer Henrik Dam.

Vinterdepressioner er geografisk betinget og udløses af mørke og kulde. Omkring Ækvator er det et ukendt fænomen, mens antallet stiger, jo længere du kommer mod nord.

- I undersøgelsen kunne vi også se forskel på nord og Sydgrønland. Jo længere sydpå du kommer, jo færre vinterdepressioner er der. Men i Upernavik er der jo også dage om vinteren, hvor det er mørkt døgnet rundt - det har du trods alt ikke i Nuuk, siger Henrik Dam.

Heldigvis kan langt de fleste vinterdepressioner kureres med lysterapi.

- Mellem 50 og 75 procent har glæde af lysterapien, - hvis de ikke lider af andre depressioner også, siger overlægen.

Og resultaterne viser sig også langt hurtigere end ved andre depressioner.

- På psykiatrisk afdeling er vi ellers vant til, at det ofte varer måneder inden vi kan se virkningen af vores behandling. Men da vi lånte lysterapilamper ud på Rigshospitalet kom patienterne allerede tilbage efter en uge og fortalte, at de havde fået det bedre. Og vi fandt ud af, at to ugers behandling med lysterapi ofte er nok, fortæller han.

En del kom så tilbage senere på vinteren og skulle låne en lampe igen i et par uger, fordi symptomerne kom tilbage.

På hospitalet i Nuuk og flere andre byer her i landet kan man i dag låne lysterapilamper med hjem, ligesom man tidligere kunne på Rigshospitalet i Danmark.