11 millioner til forskningen

Grønlands Naturinstitut har efter indstilling fra et tværvidenskabeligt sammensat forskningsråd i Grønland uddelt godt 11 millioner kroner til fire Ph.d-stipendier og 2 post.doc-forskningsstipendier.
14. september 2013 16:39

Konkurrencen om stipendierne var hård, idet der var mange velkvalificerede projekter blandt de 42 ansøgere. Udover det faglige niveau er der i udvælgelsen også lagt vægt på projekternes bidrag til kompetenceopbygningen i Grønland og udviklingen af det fælles dansk-grønlandsk forskningssamarbejde, siger formanden for forskningsrådet, direktør  Daniel Thorleifsen fra Grønlands Nationalmuseum.

Stipendierne er uddelt indenfor et bredt udsnit af videnskabelige områder. Blandt andet skal det undersøges, hvorfor forekomsten af leverbetændelse (Hepatitis B) i Grønland er så høj, men at forekomsten af følgesygdomme som leverkræft og leversvigt, er så lav.

Havisens og havtemperaturens variationer gennem 10.000 år er også et af de kommende forksningstemaer, ligesom lomviekolonierne skal undersøges, så der kan iværksættes beskyttelsesforanstaltninger. Blot for at nævne nogle eksempler på bredden i forskningen.

Pengene kommer fra henholdsvis Grønlands Selvstyres pulje til forskning og den danske finanslovs pulje til arktisk forskning.