11-årig fælder Selvstyre-tyve

En 11-årig pige har fået dusør for sin ekstraordinære indsats i forbindelse med opklaringen af indbruddet i Selvstyret den 23. oktober. Hør pigens historie. (på grønlandsk)
Skrevet af Noah Mølgaard
06. januar 2012 10:55

Præcise tegninger, som  en 11-årige pige afleverede til politiet, gjorde en afgørende forskel i politiets efterforskning. Den 11-årige hørte om indbruddet i Selvstyret i radioavisen den 24. oktober. Pigens tegninger var afgørende bevis, da de to indbrudstyve blev dømt i Kredsretten i Nuuk

- Jeg kiggede på hendes tegninger og tog min hund med til det sted hun havde tegnet. Og der gik ikke lang tid før hunden lagde sig ned som tegn på at der har været nogen på det sted vi var, fortæller efterforskningsleder Johan Westen.

Den 11-årige pige fik sin dusør på 1.000 kroner udleveret af politimester Bjørn Tegner Bay, hvor der i dagens anledning blev serveret en kagemand, som bageren havde pyntet med håndjern.

- Voksne kan lære noget af vores helt. Hun kontaktede politiet sammen med sin far istedet for ligesom alt for mange voksne bare at sige "sussa" (på dansk: skide være med det), siger Bjørn Tegner Bay.

Det var også en beskeden helt, der tog imod checken.

- Vi havde lige været i ungdomsklubben, da jeg fik øje på to mænd ved Inatsisartut-bygningen. De prøvede at komme ind. Jeg kunne også se at de var urolige, som om de var nervøse for noget. Så blev jeg ved med at kigge, fortæller den 11-årige pige til KNR.

Indbruddet blev omtalt i radioavisen dagen efter og den unge pige fortalte sin familie hvad hun havde set. Hendes far gav hende noget papir hun kunne tegne på, og det blev til seks A-4 papir, der beskrev indbruddet og hun kunne huske gerningsmændenes tøj.

- Det tog mig ca. 15 minutter at tegne det hele, fortæller den 11-årige.

Der gik heller ikke lang tid inden de to gerningsmænd blev anholdt af politiet.

- Det er meget usædvanligt, at folk husker tøj og udseende så tydeligt, fortæller Johan Westen.

De to mænd blev idømt anbringelse i anstalten for domsfældte i seks og otte måneder i kredsretten i Nuuk, hvor pigens tegninger blev brugt som bevismateriale. De to gerningsmænd har erkendt indbruddet, men har anket dommen til Grønland Landsret med krav om mildere foranstaltning.

Pigens familie har ønsket at pigen skulle omtales anonymt.

You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.