BILLEDER: 101 år gamle Maud slog vejen forbi Nuuk

Torsdag formiddag sejlede et særsyn ind i havnen i Nuuk. Resterne af et 101 år gammelt træskib på en pram med store flydeballoner trukket af en norsk slæbebåd. Det er Roald Amundsens sidste polarskib der er ankommet med projektet 'Maud returns home'.
Skrevet af Merete Lindstrøm
30. juni 2018 11:22

Følget omkring polarskibet Maud har været fem dage undervejs fra Aasiaat, hvor det har overvintret efter at være sejlet fra Nunavut i Canada tilbage i september sidste år. Det er på vej hjem til Norge på en 7000 km lang rejse. Og det er ikke første gang at holdet bag hjemrejsen er i Grønland.

- Vi var her i Nuuk i 2014 hvor vi skulle have fyldt diesel på og så sejlede vi ind i Nordvestpassagen så det er fire år siden vi begyndte herfra og nu er vil tilbage 4 år efter med Maud på en pram, fortæller projektleder Jan Wanggaard.

Maud blev bygget i 1917 for polarforsker Roald Amundsen der havde en plan om at med vilje at sætte skibet fast i isen for derefter at fungere som en flydende researchstation for polarforsking og drive over norpolen. Men rejsen blev noget længere end forventet

- Det er 100 år siden, hun sejlede fra Norge og sejlede fra Vollen i Nordnorge d. 18 juli 1918. Vi kommer nok lidt for sent til hundrede års dagen, men så har Maud også fuldført en omsejling omkring nordpolen, og det er hun det eneste norske polarskib, der har gjort - med lidt hjælp altså.

LÆS OGSÅ Roald Amundsens samling leveret tilbage til Nunavut

Nu er den lange rejse tæt på sin slutning, men først skal vejrforhold og besætning hjælpe det gamle skib til Kap Farvel og derefter over atlanterhavet tilbage i sikker havn i Vollen. Den sidste del af rejsen over atlanterhavet kommer til at vare omkring 3 uger spår Jan Wanggaard.

- Hun klarer turen fint, hun er bygget meget solidt. Hun har jo ligget under havet i 85 år, men der er fortsat masser af skibet tilbage.

LÆS OGSÅ Amundsens sidste skib kommer tilbage til Norge

Skibet er imponerende velbevaret på trods, og man kan tydeligt se, hvor isen har været hårdest ved skroget og hvilke dele, der har været over isen, og som derfor stadig er lyst og fint.  

Når Maud kommer hjem skal Jan Wanggaard i gang med at bygge et galleri omkring skibet, så folk kan komme og se hende og opleve historien om polarforskeren Roald Amundsen og Mauds rejse omkring Nordpolen.

Inden da er det muligt at se hende hvis man er i Nuuk, hvor hun ligger til mandag, alt efter hvordan vejret arter sig.

LÆS OGSÅ Amundsens skib overvintrer i Aasiaat