100.000 norske kroner til Sumé-film

En norsk filmfond har ekstraordinært valgt at hjælpe den grønlandske musikdokumentar på vej.
19. april 2013 13:19

Den store dokumentarfilm, der er på vej, om Grønlands mest kendte rockgruppe Sume, har nu modtaget støtte fra en uventet kant.

Institutionen Nordnorsk Filmcenter, der støtter samisk og nordnorsk kultur, har ekstraordinært valgt at give 100.000 norske kroner til Inuk Silis Høeghs og Emile Peronards store filmprojekt "The story of Sume", der ventes at få premiere i Grønland til efteråret.

I sin begrundelse fremhæver Nordnorsk Filmcenter at historien om Sume ikke kun handler om musik, men også er en beretning om Grønlands kamp for selvstændighed og befolkningens længsel efter at forme sin egen fremtid.

- Det kan blive en af de store film i 2014, og skabe stor international opmærksomhed om Grønland, siger den norske filmmand John Arvid Berger fra filmselskabet Jabfilm, der er medproducent på Sume-filmen.

Inuk Silis Høegh og Emile Peronard sidder netop nu i klipperum i København, og er gået igang med at skabe den endelige film.

Sume-filmen indeholder både gammelt og nyt materiale med rockgruppen, der indledte en musikæra i Grønland, da de i 1973 udgav den første grønlandske LP overhovedet. En LP der vakte opsigt i hele Europa.