1.000 kubikmeter PCB-holdigt affald ved Nuuk skal fjernes

Resterne af Tuapannguit boligblokke, som er dumpet fluks lige i havet ved Nuuk i dette forår indeholder så meget PCB, at det skal fjernes. Det fastslår en ny rapport som udkommer i dag.
Skrevet af Oline I. Olsen
10. juli 2009 10:21

Havet lige ved siden af Nuuk imeq er der en halvø, som består af betonrester fra de tidligere Tuapannguitblokke R og S. Beton, grus og sand med bygningsrester rager op af havet. Dumpen som tidligere var tiltænkt en fremtid som fundament for et nyt havneområde, skal fjernes. Det fastslår en ny rapport, som rådgiverfirmaet COWI har udarbejdet.

- Affaldet er farligt og skal fjernes, oplyser afdelingschef i Miljø og Naturstyrelsen Tina Kreutzmann Petersen overfor fagbladet Ingeniøren. Hun forklarer, at der er meget PCB i affaldet, og især malingen er at betragte som farligt affald, siger Tina Kreutzmann Petersen.

PCB blev i 1953 frem til 1976 brugt i blandt andet maling. PCB blev forbudt fordi det fordamper og ophober sig i fødekæden, og skader immunforsvaret og kan være kræftfremkaldende.

Fra det politiske system er der endnu ikke truffet en beslutning om, hvornår affaldet skal fjernes. Den nye medlem af landsstyremedlem for indenrigsanliggender og miljø Anthon Frederiksen har lige modtaget rapporten.

-Jeg er igang med at læse rapporten, derefter vil jeg udtale mig om sagen, siger Anthon Frederiksen.