1000 kroner ekstra gælder ikke alle

Løftet om en ekstra tusindlap til førtidspensionister er ikke kun smuldret væk på grund af langsomme kommuner. Grundbeløbet stiger knap så meget for folk, der tjener penge ved siden af ydelsen.
13. juli 2010 10:13

Kig en ekstra gang på lønsedlen med udbetalingen af din førtidspension fra juli måned.

Hansigne Kristiansen fra Nuuk, er en af dem der havde forventet en stigning i grundbeløbet i sin førtidspension. Det havde Inatsisartut nemlig besluttet på forårssamlingen. Men det var ikke tilfældet.

Grundbeløbet på Hansigne Kristiansens førtidspension har i årevis ligget fast på 5.551 kroner. Her i juli var grundbeløbet ganske rigtig steget, men kun med 789 kroner til i alt 6.250 kroner.

- Det ville ikke være så hårdt, hvis forhøjelsen var højere. Vi har ikke flere penge, når alle regningerne er betalt. Man burde være mere årvågen og give hele forhøjelsen på 1.000 kroner, siger Hansigne Kristiansen.

Førtidspensionen bliver indtægtsreguleret, hvis man tjener penge ved siden af ydelsen. Har man en skattepligtig indkomst på over 28.000 kroner om året, bliver grundbeløbet nedreguleret.

Forhøjelsen på 1.000 kroner ekstra bliver også nedreguleret, forklarer afdelingschef i Departementet for Sociale Anliggender Kirsten Olesen:

- Hvis man har en indkomst på over 28.000 kroner om året, sker der en nedregulering af ydelsen. Det betyder, at man ikke længere får det fulde beløb på 1000 kroner ekstra, men et lavere beløb. Men grundbeløbet er stadigvæk blevet forhøjet i forhold til tidligere.

Langt de fleste førtidspensionister har ikke en biindtægt ved siden af ydelsen. Det fastslog en redegørelse i 2008.

Hvis du er i tvivl om du får udbetalt den førtidspension, som du har ret til, kan du kontakte sagsbehandleren i kommunen.