100 år med kristendommen fejres i Qaanaaq og omegn

I dag er det nøjagtig 100 år siden, at kristendommen kom til det nordligste Grønland - Avanersuaq. Jubilæet vil blive fejret fra i dag og mere end en uge frem i Qaanaaq og omegn.
04. august 2009 05:18

Det var præsten Gustav Olsen og kateketen Sechmann Rosbach, med koner og børn, der for 100 år siden kom til Dundas, hvor de afholdt gudstjeneste for første gang i området for den ikke kristnede befolkning, netop den 4. august 1909.

I forbindelse med jubilæet kommer ialt 18 personer fra kysten og fra Danmark for at fejre begivenheden, heriblandt biskop Sofie Petersen, og slægtninge af de første præster.

Fejringen starter her til formiddag, hvor biskop Sofie Petersen åbner en ceremoni ved den gamle kirkegård i Dundas, hvorefter pastor emeritus Kristian Mørch afholder gudstjeneste. Om aftenen forestår præst Alibak Eriksen andagt i kirken i Pituffik.

I Qaanaaq starter jubilumsfestlighederne i eftermiddag, hvor der afholdes en højtidelighed ude i det fri ved den gamle kirkegård. Der er kransenedlæggelse, hvorefter Qaanaaqs nuværende præst, Juaanna Platou i aften afholder gudstjeneste.

I morgen onsdag er der gallamiddag i sportshallen i Qaanaaq for de inviterede gæster.

Torsdag er den store festdag, hvor befolkningen og gæsterne om formiddagen går i optog fra præsteboligen til kirken. Her lægges der blomster ved Gustav Olsens grav. Gudstjenesten starter klokken 10 hvorefter der fra klokken 13 er kaffemik for hele byen.

Her stopper festen dog ikke. Der er aktiviteter helt frem til onsdag den 12. august, hvor der bl.a. afholdes koncerter, filmforevisninger, sejladser, udflugter, dansemik og meget mere.