Nationalteatret har premiere på helt nyt danseteaterstykke i Katuaq i aften

Nationalteatret har i aften i Katuaq i Nuuk premiere på et helt nyt danseteaterstykke - "Mikiseq", der tager fat om et af det grønlandske samfunds mest tabubelagte og smertelige problemer - selvmord.
Skrevet af Karsten Sommer
02. april 2014 06:45

Ideen til stykket opstod for to år siden, da Nationalteaterets leder Svenn Syrin ved et møde i Styrelsen for sundhed og forebyggelse, Paarisa, mødte en ung grønlandsk kvinde, der fortalte sin livshistorie.

En rystende historie, præget af druk, vold og mange tilfælde af selvmord blandt kvindens allernærmeste.

Men samtidig også en historie om en kvinde, der på trods af alle odds imod sig, havde haft en evne til ikke at give op, og som havde formået at opbygge et godt liv for sig og sin familie.

- Den historie følte jeg, at så mange som muligt skulle opleve og få styrke af, siger Svenn Syrin, der sammen med kvinden, som kalder sig Mikiseq, og koreografen Ruth Montgomery-Andersen har skabt den ny forestilling. 

En fortællerstemme beretter Mikiseqs historie, og tre professionelle balletdansere fra Italien, Frankrig og Grønland illustrerer beretningen i dans med nykomponeret musik af nordmanden Benjamin Mørk.