’Norden Rundt – Kunst fra Iskantens Rand’

På lørdag er det 25 år siden at NAPA – Nordens Hus i Grønland blev grundlagt. Jubilæet bliver blandt andet fejret med en containerudstilling og en workshop i Katuaq. Unge i Norden har lavet kunstudstillingen kaldet ’Norden Rundt – Kunst fra Iskantens Rand’. En udstilling i containere fra Island, Færøerne, Ålandsøerne, Finland og selvsagt Grønland.
Skrevet af Peter Troelsen
27. august 2012 13:23

Kunst er et mangesidet begreb, og kunstnere kan defineres ualmindeligt bredt. Kunsten og kunstnerne i ’Norden Rundt – Kunst fra Iskantens Rand’ er i ungdomshøjde. Med containerudstillingen får unge i Nuuk en enestående mulighed for at se, hvad kunst er i de øvrige lande, og på den måde selv få inspiration til at blive udøvende kunstner.

- Vi har bedt 5 kunstskoler i Norden om at putte ’deres land’ i en container. På den måde er ”Norden Rundt – Kunst fra Iskantens Rand” et samlet udtryk for ungdomskunst i Norden. Jeg håber både, vi her kan lære noget om Åland, Finland, Færøerne og Islands ungdomskunst, men også at landene i resten af Norden lærer noget om Grønlands ungdomskunst, siger Leise Johnsen, der er direktør for NAPA.

NAPA har i anledning af jubilæet inviteret unge kunstnere fra Island, Finland, Færøerne og Ålandsøerne til Nuuk. Her mødes de med grønlandske unge til en workshop, hvor der fremstilles en navneskulptur. Idéen er at hvert barns navn skal flettes sammen med de andres og på den måde vise de forskellige nordiske landes sproglige særpræg og historie. Det hele foregår i Katuaq søndag mellem 10.00 og 17.00.

- Det er meget vigtigt, at vi skaber en mødeplads for de unge her i landet, og de unge vi får på besøg fra Norden, så de kan inspirere og lære af hinanden. Det er i høj grad det, hele det nordiske samarbejde handler om, at bygge bro til nye muligheder. Hvert barn kommer til at samarbejde med nogen fra et andet land og skal prøve at fortælle om deres navns oprindelse og betydning. Tanken er at få et lærerigt møde mellem børnene og få dette møde til at manifestere sig skulpturelt, fastslår Leise Johnsen.

Skulpturen kan ses i Katuaq frem til 4. september, og selve containerudstillingen er i Nuuk frem til 9. september. Derefter kommer udstillingen på turne i resten af Norden og senere hen over hele Grønland.