Østgrønlandske krav betyder en ekstra helikopter

Mens der i Vestgrønland meldes om et markant fald i antallet af turister i år på omkring 12 pct., kan Østgrønland notere en mindre stigning på to pct. i antallet af besøgende turister.
01. september 2009 14:19

Områdets store turistarrangør Arctic Wonderland Tours skriver i dag i en pressemeddelelse, at selskabet har haft cirka 3.000 gæster på sine tre hoteller i Tasiilaq og Kulusuk.

Men fremgangen kunne ifølge selskabets direktør, Miké Nicolaisen have været større, hvis Air Greenlands Helikopterrute mellem Tasiilaq og lufthavnen i Kulusuk havde fungeret optimalt.

Miké Nicolaisen kritiserer direkte Air Greenland for at være skyld i flaskehalsproblemer i helikoptertransporten mellem Kulusuk og Tasiilaq. Problemer, der har betydet, at mange bookinger er blevet annulleret på grund af for få helikopterafgange.

Air Greenland's helikopterrute flyves på en servicekontrakt med Selvstyret. Det betyder, at det er en underskudsgivende rute, der modtager offentlige tilskud. Og ifølge Miké Nicolaisen har Air Greenland direkte forklaret, at man ønsker at begrænse flyvningerne mest muligt for minimere tabene på ruten. Men den påstand er der ikke hold i, siger salgschef i Air Greenland, Klaus Johansen.

Han understreger, at selskabet i henhold til servicekontrakten stiller en helikopter og de nødvendige besætningsmedlemmer til rådighed. Og at der gennemføres alle de flyvninger, som det er muligt, med den til rådighed værende kapacitet og de gældende luftfartsbestemmelser.

Miké Nicolaisen finder det bemærkelsesværdigt, at Selvstyret med den ene hånd støtter turisterhvervet i Vestgrønland og med den anden hånd gennem en servicekontrakt begrænser turisterhvervets transportbehov. Men Air Greenlands salgschef, Klaus Johansen understreger, at yderligere yderligere helikopterflyvninger mellem Kulusuk og Tasiilaq vil kræve mere mandskab og mere materiel i en meget kort sæson. Og det har Air Greenland ikke mulighed for som det ser ud for øjeblikket.

- Turistfolkene i Østgrønland skal jo huske på, at når det er højsæson hos dem, er det også højsæson i Vestgrønland. Og alt flyvende materiel er i luften både i forbindelse med turisme, men også til de mange videnskabelige undersøgelser, der finder sted overalt i Grønland, siger Klaus Johansen, der iøvrigt tilføjer, at Air Greenland har tilpasset sine fartplaner for helikopterflyvningerne mellem Kulusuk og Tasiilaq med de islandske selskabers flyvninger på Østgrønland.

Direktør Miké Nicolaisen ser iøvrigt gerne, at Grønlands Turist- og Erhvervsråd afsætter penge til markedsføring af Østgrønland eller alternativt giver Air Greenland et kontant tilskud på helikoptertrafikken mellem Kulusuk og Tasiilaq forbedres. Til det det siger direktør i Grønlands Turist- og erhvervsråd, Thomas Rosenkrands, at GTE markedsfører hele Grønland og selvfølgelig også Østgrønland. Og han siger, at heri indgår også Icelandair og Air Iceland som centrale medspiller i turistudviklingen. Men i den sidste ende er det rejsearrangørerne, der bestemmer, hvor de sender turisterne hen, tilføjer Thomas Rosenkrands over Radioavisen.