Østgrønland ramt af Jordskælv

Søndag morgen har der været rystelser i Østgrønland, det melder flere af hinanden uafhængige kilder til KNR. Ifølge GEUS har de målt et jordskælv på omkring 3,8 på richterskalaen.
Foto © : GEUS
Skrevet af Jonas Fievé
13. januar 2019 13:50

Glassene i skabet klirrede, fortæller områdechef for Kommuneqarfik Sermersooq i Tasiilaq, Hjørdis Viberg, som har boet de sidste syv år i den østgrønlandske by, og som tydeligt mærkede rystelserne.

De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland bekræfter overfor KNR, at der rent faktisk var tale om et jordskælv, som ramte Østgrønland søndag morgen klokken 9:32.

- At flere mennesker har følt det i Tasiilaq er jeg ikke så overrasket over, da det ikke ligger så langt væk fra byen, og det efter grønlandske forhold er et større jordskælv på cirka 3,8 på richterskalaen, siger seniorforsker ved GEUS, Trine Dahl-Jensen. 

LÆS OGSÅ Kraftigt jordskælv rammer Tasiilaq

Som en bulldozer

Ifølge KNRs kilder skulle der være tale om tre rystelser, men GEUS har faktisk målt i alt fire skælv indenfor 26 minutter, hvor det største lå på omkring 3,8.   

I lufthavnsbygden Kulusuk, som lå tættest på jordskælvets epicenter, oplevede Pele Maratsi det som en snescooter eller en bulldozer, der kørte forbi.    

LÆS OGSÅ Beredskab er forberedt på jordskælv i Tasiilaq

GEUS opfordrer alle, som har oplevet rystelserne til at indrapportere det på GEUS.dk, da det er meget vigtigt i deres arbejde med at kortlægge jordskælv.

- Så vi vil altid gerne vide, hvad folk har oplevet. Det her jordskælv kan ses på vores målestationer i hele Grønland, så vi kan nemt regne ud, hvor stort jordskælvene er, men vi vil gerne vide, hvad folk har mærket, siger Trine Dahl-Jensen, som også fortæller, at de har allerede har modtaget en del indrapporteringer fra borgerne i Østgrønland.

KNR har været i kontakt med politiets vagtcentral, som dog ikke har fået nogen henvendelser fra borgere i Østgrønland om skælvene.

LÆS OGSÅ Folk kan forholde sig roligt efter jordskælv