Østat er i undtagelsestilstand efter flere dødsfald

I slutningen af oktober erklærede Samoa mæslingeepidemi. Nu er østaten i undtagelsestilstand.
Regeringen i Samoa har i weekenden varslet, at alle skal vaccineres, hvis de ikke allerede er det. Foto © : Lukas Schulze/AFP/Ritzau Scanpix
Skrevet af Ritzau
17. november 2019 18:24
Versionist Jaaku Lyberth

Østaten Samoa har i weekenden erklæret undtagelsestilstand efter flere dødsfald, som menes at skyldes et udbrud af mæslinger.

Alle skoler er lukkede og myndighederne bestræber sig på at stoppe alle større forsamlinger af mennesker.

I slutningen af oktober indløb de første meldinger om dødsfald som følge af mæslinger. Det fik regeringen til at erklære en mæslinge-epidemi.

Siden er mindst seks dødsfald blevet sat i forbindelse med udbruddet af mæslinger. Hovedparten er børn under to år, oplyste landets sundhedsministerium i den forgangne uge.

Ingen af børnene var vaccineret mod sygdommen. Regeringen har i weekenden varslet, at alle skal vaccineres, hvis de ikke allerede er det.

Cirka to tredjedele af befolkningen er vaccineret. Der bor cirka 200.000 personer i Samoa. Øgruppen ligger i Stillehavet cirka midtvejs mellem New Zealand og Hawaii.

- Som det går lige nu og med den lave grad af dækning (andel vaccinerede, red.) må vi forvente det værste, siger direktøren for Samoa sundhedsministerium, Leausa Take Naseri, ifølge Reuters.

New Zealands udenrigsminister, Winston Peters, lovede fredag at sende 3000 vacciner og 12 sygeplejersker til Samoa for at hjælpe med udbruddet.

 - Mæslinger er meget smitsomme, og udbruddet har taget liv i Samoa. Det er i alles interesse at stoppe spredningen, siger han ifølge Reuters.

Øgruppen Tonga, der er omkring 900 kilometer fra Samoa, har også identificeret 251 tilfælde med mæslinger.

I Tonga er 90 procent af befolkningen dog vaccineret, og der er ikke rapporteret om dødsfald relateret til mæslinger. Det samme gør sig gældende for Amerikansk Samoa, der er nabo til Samoa.

 

                             /ritzau/Reuters