Økonomien skranter for Grønland i Tivoli

Sussat og Nanook. Det bliver hovednavnene ved årets Grønland i Tivoli, som i år er noget udvidet i forhold til sidste års barberede program. Men økonomien er stadig anstrengt. For andet år i træk er budgettet på sit laveste nogensinde.
Skrevet af Martine Lind Krebs
07. juli 2012 14:38

Selvstyrets kulturfond har smækket kassen i over for Grønland i Tivoli. Med begrundelsen, at arrangementet foregår i Danmark, ikke i Grønland, vil kulturfonden i år ikke støtte Grønland i Tivoli, og det vækker undren hos arrangørerne.

- De mener, at da det ikke foregår i Grønland, så er der ikke nogen interesse for det. Selvom vi er det arrangement, hvor de bliver samlet flest grønlændere overhovedet. Vi var noget uforstående over for deres udmelding. Et af deres andre argumenter var, at vi havde 5000 i overskud sidste år. Men de så kun på tallene, og sagde, at når de havde overskud sidste år, så har de ikke brug for økonomisk hjælp, siger Rasmus Petersen, som er kasserer og eventmanager i styregruppen. Han er kommet med i styregruppen, da han i øjeblikket er i praktik som eventmanager ved Tivoli. Det lave budget betyder mindre løn til artisterne, og betyder også at der ikke kan hentes ret mange optrædende ned fra Grønland.

- Vi forklarer jo om situationen og ikke kan betale det, som vi gerne ville. Og det er kun Sussat og Josef Josefsen, der kommer nordfra. Vi har heller ikke råd til at betale 10.000 for en flybillet til hver person, desværre, siger Rasmus Petersen.

Men selv om årets budget på omkring 300.000 kroner ligesom sidste års, er styregruppen godt tilfreds med årets program:

- Vi synes, vi har fået en god variation i det. Med de midler vi har haft til rådighed er vi temmelig tilfredse med det program, som vi har fået lagt.

På programmet er foruden popgruppen Sussat og Nanook: Århus-bands’ene Small Time Giants og Inuit Feet, operasanger Josef Josefsen, Aviaja Lumholdt og band, skuespilleren Nukaka Coster Waldau, der synger jazz-melodier samt Aavaat-koret.

Desuden bliver de populære kajakvendinger på Tivolisøen genoplivet, ligesom årets udvalg af boder vil være langt større end sidste år med hele 15. Der bliver også modeshow med designerne Nauja Lynge Lyngesen, Great Greenland og Nickie Isaksen, og skuespiller Vivi Sørensen vil ligesom sidste år stå for historiefortælling for de mindste. 

Igen i år er Grønland i Tivoli blevet planlagt i sidste minut. Styregruppen gik først i gang i marts måned. Men det vil ændre sig, lover Rasmus Petersen:

- Til Grønland i Tivoli 2013 starter vi allerede ligeså snart vi lukker dørene 1. august, så begynder vi at planlægge fremad. Vi arbejder på at få flere forbindelser i Nuuk, så det bliver lettere at overbevise dem om at støtte os.

Budgettet for Grønland i Tivoli var på sit højeste i 2009, da det var på 800.000 kroner. I år er det udelukkende Tivoli, Napa og få reklameindtægter, der har finansieret arrangementet.

Rasmus Petersen tager næste år over som formand for styregruppen, mens den nuværende formand Sidsel Møller skal til Grønland og arbejde. Det fulde program findes på tivolis  hjemmeside.