Økonomien bliver det springende punkt for det ny landsstyre

Når Siumut om få dage overdrager landsstyreposten til IA, så er det springende punkt, om det nye landsstyre kan få den økonomiske politik til at hænge sammen. Det vurderer lektor i administration Pia Vedel Ankersen.
08. juni 2009 15:11

Hvis IA vil leve op til sine valgløfter om øget velfærd til både børn og voksne, så skal partiet have en ny finanslov til at hænge sammen, mener lektor i administration på Ilisimatusarfik Pia Vedel Ankersen.

- De visioner og politiske mål, som IA har meldt ud: øget velfærd for børn og voksne kræver simpelthen, at man får finansloven til at hænge sammen og ikke bruger flere penge, end man har, siger hun.

Inuit Ataqatigiit overtager landsstyreposten på fredag, og hvis partiet skal gøre sig håb om at udnytte de økonomiske gevinster, som ligger i selvstyreaftalen, så er vejen ifølge Pia Vedel Ankersen, en bæredygtig økonomi.

- Hvis man vil udnytte de muligheder, der er i Selvstyreaftalen, så skal der også nogle penge til. Det handler om at få en økonomi, der er bæredygtig.

Netop derfor er de aktuelle problemer i Royal Greenland og landskassens håndrækning på 500 millioner kroner et slag for det nye landsstyre, mener hun.

- Der er jo en bombe under de mere langsigtede økonomisk planlægning, som koalitionen står over for og har meldt ud, at de vil indføre. Nu skal de pludselig lave lappeløsninger, og de penge og de garantier, som de skal finde til Royal Greenland, skal jo findes et eller andet sted. Landsstyre-koalitionen må have det rigtig skidt med den sag.

Pia Vedel Ankersen mener samtidigt, at det er udelukket, at den fungerende regering ikke har kendt til det.

- Det her må Finn Karlsen (Atassut, red.) have vidst temmelig længe, og jeg synes, at det er dybt mærkværdigt, at han først kommer med den nu, siger hun.