Øjenpatienter har fået øje på Reykjavik

Flere og flere her fra landet tager til Island for at få laseropereret deres syn. Reykjavik kan nemlig tilbyde langt billigere priser end Danmark.
06. juli 2011 16:30

- Ja, vi får flere patienter fra Grønland og også fra andre lande omkring Island, især Færøerne og Norge og Sverige. Vi ser mange flere gennem de sidste to år. Der har været en støt stigning, fortæller øjenlæge Jóhannes Kristinsson fra klinikken Sjónlag i Reykjavik.

Klinikken har ikke opgjort præcise tal over, hvor mange grønlandske patienter, de har under laserkniven, men Jóhannes Kristinssons skøn lyder.

- Jeg mener, at der det sidste år har været mellem 10 og 20. Før da var der bogstaveligt talt ingen, og vi har eksisteret siden 2001.

En af de grønlændere er 42-årige Johan Rosbach fra Nuuk. Han har brugt briller, siden han var syv år gammel. Men det er slut nu.

Efter at have fået anbefalet øjenklinikken i Reykjavik af både islandske bekendte og flere grønlændere, tog han turen til Island. For prisen for at få sit gode syn tilbage er nemlig her meget mindre end i Danmark takket være den lave islandske krone.

- Det er primært på grund af prisen. Det billigste jeg har set i Danmark var omkring 24.000 kroner. Jeg kom af med cirka 13.500 kroner i Island, fortæller Johan Rosbach.

Efter cirka en time i alt på klinikken, havde han følgende oplevelse.

- Jeg tog hen til mit hotel efter operationen for at slappe af. Så sov jeg et par timer, og da jeg vågnede var alt tydeligt. Det er en oplevelse, man næsten ikke kan beskrive. Det er også en forbedring af livskvaliteten, synes jeg.

Johan Rosbach gik fra at have minus 4 til at have et normalt syn dagen efter operationen.  

Der findes to klinikker i Island, der udfører synskirurgiske operationer med laser. De ligger begge i Reykjavik, og prisen for en operation ligger begge steder på cirka 13-14.000 danske kroner.