Øget fiskeriinspektion, en arktisk kommando og indsatsstyrke

Det er nogle af de planer, som forsvarets efterretningstjeneste i Danmark i dag har offentliggjort i sin risikovurdering. En fremtidig sikkerhedsrisiko er nemlig russerne som kæmper for retten til undergrunden i Arktis. Formanden for Naalakkersuisut er glad for det øgede fokus på beredskab i Arktis, men Grønalnd skal indvolveres, siger han.
02. september 2009 11:14

Det er første gang nogensinde går efterretningstjenesten nu også ud og kommenterer deres risikovurdering.

Den globale opvarmning vil betyde at farvandene omkring Grønland og Nordpolen vil blive åbnet for søfart og olieudvinding. Det er ressourcer som også russerne vil have fat i.

- Man lægger en øget vægt på det arktiske område, man snakker om øgede ressourcer til fiskeriinspektionen i det nordatlantiske område ,om oprettelse af en arktisk kommando og også om en arktisk indsatsstyrke. Siger chefen for forsvarets efterretningstjeneste (FE) Finn Hansen.

Og selvom forsvarets efterretningstjeneste vurderer at konflikten om retttighederne til de arktiske egne er en sikkerhedstrussel mod Danmark og dermed Grønland, så maner major Henrik Jedi Jørgensen, som er leder af institut for militær forskning ved forsvarsakademiet, til at slå koldt vand i blodet.

- FE konkludere ligesom vores egen rapport at det er usandsynligt at der bliver militære konflikter over Arktis. Siger han.

Det er dog stadig vigtigt at tage forholdsregler i spillet om den arktiske undergrund, og derfor er han enig i FEs planer om øget fokus på fiskeriinspektion og beredskab i Arktis. Men overordnet mener majoren at den største udfordring ligger i at russernes budskab bliver overfortolket.

- Der kun nogle ganske få uregulerede områder i Arktis, og det skal nok falde på plads. Russerne samarbejde jo også under den internationale havretskommission sammen med Norge, Danmark og Canada. Det er faktisk kun USA som ikke er tilslutte den kommission, og de arbejder målrettet på at dokumentere deres krav. Siger major Henrik Jedi Jørgensen.

I sidste uge afholdte formand for Naalakkersuisut Kuupik Kleist møde med både Canada og Danmarks forsvarschefer. Og formanden var umiddelbart glad for at blive involveret og orienteret om de to forsvarschefers planer.

- Vi har jo i længere tid søgt om opmærksomhed på de emner, som de to forsvarscheferne beskæftiger sig med, og vi vil også gerne selv involveres i de overvejelser. Altså omkring farvandet mellem Grønland og Canada og omkring beredskabet i de arktiske egne i det hele taget. Så det var fint at blive orienteret. Siger altså formand for Naalakkersuisut Kuupik Kleist efter mødet med den danske og canadiske forsvarschef.