Ældre i Nuuk får ikke brug for hospice

Personalet i alderdomshjemmet Utoqqaat Illuat i Nuuk har stor erfaring indenfor pleje af og omsorg for døende. Mange beboere på alderdomshjemmet slutter deres dage der. Disse ældre i Nuuk får derfor ikke brug for hospice, mener leder af Utoqqaat Illuat Rosemarie Elsner.
Skrevet af Pipaluk Høegh
26. oktober 2012 08:44

Plejehjemmet I Nuuk, Utoqqaat Illuat, har 46 ældre beboere. I løbet af et enkelt år dør der gennemsnitlig mellem 10 og 15 personer. Når det bliver klart, at de ældre er døende, så bliver der taget ekstra omsorg for dem. Plejepersonalet har erfaring med, hvordan man giver døende optimal omsorg.

Læger, sygeplejersker og assistenter med særlige uddannelser, der er vant til at arbejde med døende, hjælper til med til at gøre de sidste uger , dage og timer mere tålelige. Personalet på plejehjemmet er vant til at snakke med  pårørende og til at hjælpe til og rådgive angående den døende, fortæller Utoqqaat Illuats leder gennem 14 år, Rosemarie Elsner.

Hun mener derfor ikke, at beboere i alderdomshjemmet skal blive  overflyttet til et hospice, hvis der bliver oprettet et i Nuuk.

- De skal ikke overflyttes fra Utoqqaat Illuat, hvor de bor i fredelige omgivelser, blandt personale som de kender godt. Selv hvis der bliver oprettet et hospice, så bliver det ikke nødvendigt at overflytte dem. Vi har tid til dem. Der bliver udøvet særlig pleje af dem. Der bliver talt med familien, hvis de har særligt brug for det. Vi følger dem tæt. Når døden er nær, så kommer sygeplejersken, og der er altid personale. Der er en assistent med særlige uddannelser, der har nattevagt, og der er også en anden assistent, som også arbejder om dagen. Vi er flere sygeplejersker, assistenter og medarbejdere, der er uddannet og som har arbejdet her i mange år. Vi taler næsten dagligt med en læge om de smertestillende midler. Hvis det så ikke hjælper, så kommer der en læge. Hvis den døende eller de pårørende ønsker det, så kan den døende også blive indlagt på sygehuset, siger Rosemarie Elsner.

Når det bliver klart, at en beboer er døende, så ved personalet i Utoqqaat Illuat nøjagtigt, hvad de skal gøre. Det mest ideelle for den døende er, at vedkommende er i rolige omgivelser og blandt personale, som de kender.

Selvom personalet på Utoqqaat Illuat har stor erfaring i at arbejde med døende, og de har uddannelser, så de kan varetage omsorg for de døende bedst muligt, så mener Rosemarie Elsner ikke, at plejehjemmet er det ideelle sted at placere døende, som ikke har boet på plejehjemmet.

- Utoqqaat Illuat skal ikke være et hospice. Det er min mening, at folk ikke skal tage herhen for at dø. Det her er et hjem for 46 ældre, og hvis vi skal have et hospice her, så vil de ældre ikke kunne klare det. Det plejer at være meget sørgeligt, når en ældre dør, og når de skal bæres ud og de skal synge salmer for den afdøde. Vi plejer at være i sorg i meget langt tid efter, når en af beboerne dør. Hvis der skal komme mange herhen på Utoqqaat Illuat for at dø, så vil vi mærke det meget hårdt, og jeg mener ikke, at det er hensigtsmæssigt, siger Rosemarie Elsner.